Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Azerbaidjanul l-a arestat pe fostul lider separatist Arayik Harutiunyan / Ce acuze grave i se aduc

iravaban.net
Arayik Harutiunyan

Procurorul general al Azerbaidjanului a emis duminică un mandat de arestare pentru fostul lider separatist din Nagorno-Karabah, Arayik Harutiunyan. Harutiunyan a condus regiunea separatistă recunoscută la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului, dar populată în mare parte de etnici armeni, din mai 2020 până la începutul lunii septembrie 2023, scrie Rador Radio România.

O lună mai târziu, guvernul separatist a anunţat că se va dizolva până la sfârșitul anului 2023, după trei decenii de eforturi pentru independență. Poliția azeră l-a arestat miercuri pe unul dintre foștii prim-miniștri ai lui Harutiunyan, Ruben Vardanyan, în timp ce acesta încerca să treacă în Armenia împreună cu alte zeci de mii de persoane care s-au refugiat în urma operaţiunii de 24 de ore a autoritătilor de la Baku, de săptămâna trecută, pentru a recâștiga controlul în Nagorno-Karabah.

Acuzați că au tras cu rachete asupra orașului Ganja

Harutiunyan și fostul comandant militar al enclavei, Jalal Harutiunyan sunt acuzați că au tras cu rachete asupra celui de-al treilea oraș ca mărime din Azerbaidjan, Ganja, în timpul unui război de 44 de zile de la sfârșitul anului 2020, potrivit presei locale. Ciocnirile de atunci dintre forțele militare azere și forțele separatiste din Nagorno-Karabah au dus la desfășurarea în regiune a forțelor ruse de menținere a păcii. În cadrul unei conferinţe de presă susţinute duminică, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei Armeniei,

Nazeli Baghdasaryan, a declarat că 100.483 de persoane au sosit deja în Armenia din Nagorno-Karabah, care avea o populație de aproximativ 120.000 înainte de ofensiva Azerbaidjanului. Unii oameni au stat la cozi zile întregi pentru a ieşi din regiune, întrucât singura rută către Armenia – un drum de munte întortocheat – a fost blocată de vehicule care înaintau lent. O delegație a Organizaţiei Națiunilor Unite a ajuns duminică în Nagorno-Karabah pentru a monitoriza situația. Este prima misiune a ONU în regiune, din ultimii 30 de ani, din cauza "situației geopolitice foarte complicate și delicate" de acolo, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.