Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un comandant al batalionului ultranaționalist Azov a apărut în timpul discursului lui Volodimir Zelenski în parlamentul grec (video)

YouTube
azov-batalion

În timpul intervenţiei prin videoconferinţă a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în parlamentul grec, el a cedat joi cuvântul unui soldat greco-ucrainean care luptă la Mariupol şi care s-a prezentat drept un membru al batalionului neonazist Azov, situaţie ce a indignat partidele politice greceşti, relatează agenţia EFE.

În scurta sa intervenţie video din oraşul asediat Mariupol, combatantul a spus că are origini greceşti şi că bunicul său ''a luptat împotriva naziştilor în al Doilea Război Mondial'', precizând apoi că face parte din batalionul Azov, o unitate paramilitară naţionalistă creată la începutul războiului din Donbas în 2014 şi care între timp a fost integrată în armata ucraineană.

Înregistrarea video cu salutul acestui combatant a apărut în mijlocul discursului lui Zelenski, care a dorit astfel să fie văzută mărturia de pe câmpul de luptă a unui cetăţean greco-ucrainean, dar nu a avut în vedere posibilele reacţii de dezaprobare în rândul politicienilor greci.

Astfel, principalul partid grec de opoziţie, formaţiunea de stânga Syriza, a calificat drept ''inacceptabil'' ca un membru al acestui batalion să se adreseze parlamentului grec, iar patru parlamentari ai Syriza au părăsit sala după ce respectivul combatant s-a identificat drept un membru al batalionului Azov.

Surse apropiate preşedintelui parlamentului de la Atena, Konstantinos Tasoulas, au comunicat presei greceşti că legislativul fusese informat că vor fi prezentate odată cu discursul lui Zelenski înregistrări cu combatanţi de la Mariupol, dar fără să se fi oferit detalii.

Partidul comunist grec KKE, care a refuzat să asiste la discursul lui Zelenski întrucât consideră că guvernul de la Kiev a legitimat ''propaganda nazistă'', a transmis după discurs că ceea ce s-a întâmplat în sala parlamentului ''justifică deplin'' poziţia adoptată de această formaţiune.

Episodul a provocat reacţii şi în interiorul partidului de dreapta de guvernământ, Noua Democraţie. Conform presei greceşti, fostul premier şi membru al aripii cea mai conservatoare a partidului, Antonis Samarás, a calificat intervenţia combatantului din batalionul Azov drept o ''gravă eroare''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.