Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bagdadul respinge amestecul SUA în afacerile sale, după un apel al ambasadei americane la respectarea... suveranităţii Irakului

twitter.com
orient kuweit irak iransiria iordania

Ministerul irakian de Externe a respins sâmbătă ceea ce a caracterizat drept amestecul SUA în afacerile sale interne, după ce ambasada americană a emis un comunicat prin care îi cerea Iranului să respecte suveranitatea Irakului şi să permită demobilizarea miliţiilor şiite, relatează Reuters.

Ambasada SUA la Bagdad a postat marţi un mesaj pe Twitter în care afirma că Teheranul trebuie "să respecte suveranitatea guvernului irakian şi să permită dezarmarea, demobilizarea şi reintegrarea" miliţiilor şiite.

A fost unul dintre cele câteva comunicate postate pe contul de Twitter al ambasadei care evidenţiază cererile Washingtonului înainte ca noile sancţiuni ale SUA împotriva sectoarelor petrolier şi financiar ale Iranului să intre în vigoare, pe 4 noiembrie. Sancţiunile îngrijorează Irakul, întrucât Bagdadul importă provizii esenţiale din Iran.

Ministerul de Externe irakian a precizat într-un comunicat că "respinge amestecul în afacerile interne irakiene, în special în domeniul reformei securităţii interne" şi a cerut înlăturarea postării de pe Twitter.

Washingtonul şi Teheranul au concurat pentru influenţă în Irak de la invazia americană din 2003 care l-a înlăturat de la putere pe Saddam Hussein.

Miliţiile şiite irakiene, care au luat parte la campania susţinută de SUA împotriva grupării Statul Islamic, au fost incluse oficial în forţele de securitate în acest an. Unele dintre aceste miliţii sunt sprijinite de Iran, o ţară majoritar şiită. Washingtonul doreşte ca acestea să fie dezarmate.

SUA au anunţat că vor acorda Bagdadului o scutire de la sancţiuni pentru importurile de gaz şi energie electrică care alimentează centralele irakiene, precum şi pentru bunuri alimentare esenţiale, au declarat vineri oficiali irakieni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.