Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Baie de mulțime pentru Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, la Carei, de Ziua Armatei

Foto Facebook
Viorica Dancila la Ziua Armatei

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul demis Viorica Dăncilă au depus, vineri, coroane de flori la monumentul "Glorie Ostaşului Român" din Carei, cu ocazia Zilei Armatei Române, după care au făcut băi de mulţime, au dat mâna cu cei prezenţi şi s-au fotografiat, scrie Agerpres.

Ceremonia a început la monument cu salutul preşedintelui Klaus Iohannis, după care a fost oficiat un Te Deum, iar veteranii Invictus care au pornit din Capitală pe 17 octombrie au predat drapelul autorităţii locale. 

Au luat cuvântul preşedintele Klaus Iohannis, premierul demis Viorica Dăncilă şi ministrul demis al Apărării, Gabriel Leş, urmând defilarea gărzii de onoare pe acorduri de muzică militară. Totodată, Ministerul Apărării a prezentat o parte din tehnica din dotare, timp în care mai multe elicoptere Puma şi MIG-uri au survolat oraşul. 

La finalul manifestării, atât Iohannis, cât şi Dăncilă, candidaţi la preşedinţia României, au făcut băi de mulţime. Preşedintele a primit un drapel de la voluntarii Invictus şi s-a fotografiat cu persoanele prezente, printre care mulţi primari PNL. De cealaltă parte, premierul demis s-a fotografiat cu simpatizanţii şi a mai depus o coroană de flori la monument împreună cu colegii din PSD.

Citește și: Viorica Dăncilă, mesaj de Ziua Armatei României

Manifestările s-au încheiat la Carei cu o retragere cu torţe, zeci de militari mărşăluind prin oraş cu torţe aprinse şi fredonând melodii patriotice. 

Teritoriul de la Carei este cunoscut drept "ultima brazdă de pământ românesc eliberat de sub dominaţia fascistă". După 23 august 1944, România a avut o contribuţie substanţială la eforturile de război ale Naţiunilor Unite. Armata română a realizat apărarea strategică a graniţelor şi a liniei temporare de demarcaţie româno-ungare din Crişana şi Platoul Transilvaniei, impuse prin Dictatul de la Viena din 1940. 

În toamna anului 1944, Armatele I şi a IV-a române au fost angajate în ofensiva pentru eliberarea părţii de nord-est a României. Obiectivul ofensivei a fost atins între 21 şi 25 octombrie, când forţele inamice au fost alungate din oraşele Carei şi Satu Mare, dincolo de graniţa româno-ungară. 

Pentru eliberarea oraşului Carei a fost concepută o manevră de învăluire, cu patru divizii din Corpul 6 Armată, în timp ce Corpul 2 Armată împreună cu Divizia 11 Infanterie aveau să atace de la sud rezistenţa inamicului din Satu Mare. Atacul a început în seara zilei de 24 octombrie, militarii Regimentelor 34 şi 40 Infanterie au angajat lupte de stradă, în aceeaşi noapte, iar în dimineaţa zilei de 25 octombrie au eliberat oraşul Carei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.