Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ban Ki-moon, secretarul general al ONU, supus unui șantaj: A fost emisă și o fatwa împotriva ONU

ban ki-moon

Aliaţii musulmani ai Arabiei Saudite şi-au intensificat presiunile asupra secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Ban Ki-moon, în legătură cu lista neagră pe care era trecută coaliţia militară condusă de către Ryad din cauza uciderii unor copii în Yemen, regatul saudit ameninţând cu sistarea ajutorului pentru palestinieni şi a fondurilor pentru alte programe ale ONU, potrivit unor surse diplomatice, relatează agenţia Reuters.

ONU a anunţat luni că a retras coaliţia de pe lista neagră cu abuzuri împotriva copiilor - difuzată săptămâna trecută -, în aşteptarea analizării de către organizaţia mondială şi coaliţie a cazurilor de morţi şi răniţi în rândul copiilor în Yemen.

Citește și: PNL ramane consecvent: merge tot cu looser-ii!

Retragerea coaliţiei de pe lista neagră a stârnit reacţii vehemente din partea organizaţiilor pentru drepturile omului, care l-au acuzat pe Ban Ki-moon că a cedat presiunii din partea unor ţări puternice. În opinia lor, Ban Ki-moon, aflat în prezent în ultimul an al celui de-al doilea mandat al său, riscă să-şi afecteze legitimitatea ca secretar general al ONU.

Vorbind sub protecţia anonimatului, unele surse au afirmat că biroul lui Ban Ki-moon a fost ''bombardat'' cu apeluri din partea miniştrilor de externe ai ţărilor din Golf, precum şi din partea miniştrilor statelor din Organizaţia Cooperării Islamice (OIC), după ce a fost publicată lista neagră săptămâna trecută. Un oficial al ONU a vorbit despre un atac foarte agresiv în legătură cu lista neagă.

Citește și: Topul țărilor cu cei mai mulți condamnați la moarte: SUA, alături de state totalitare

''Hărţuire, ameninţări, presiuni'', a declarat o altă sursă diplomatică pentru Reuters sub protecţia anonimatului despre reacţiile la lista neagră, estimând că a fost ''un adevărat şantaj''.

Sursa a vorbit, de asemenea, despre o ameninţare din partea ''unor lideri religioşi reuniţi la Riad pentru a emite o fatwa împotriva ONU, declarând-o antimusulmană, ceea ce ar însemna să nu mai aibă contacte cu ţări membre ale OIC, relaţii, contribuţii, sprijin pentru nici un proiect sau program al ONU''.

Citește și: Profesoara porno din Iași lovește din nou: Imagini 18+ cu profa de geografie

Fatwa este un aviz juridic folosit în legea islamică Sharia. În Arabia Saudită, o fatwa poate fi emisă doar de către un grup de înalţi lideri religioşi, numiţi de către guvern, şi este comandată uneori de către familia domnitoare pentru a-şi susţine poziţiile politice.

Răspunzând acuzaţiilor, ambasadorul saudit la ONU, Abdallah Al-Mouallimi, a afirmat că Arabia Saudită ''nu recurge la ameninţări sau intimidare'' şi că este ''foarte loială Naţiunilor Unite''.

Citește și: Momentul în care o panteră neagră atacă un bărbat / VIDEO

Mouallimi a dezminţit orice ameninţare referitoare la o posibilă fatwa. ''Este ridicol, este scandalos'', a declarat Mouallimi, adăugând că reuniunea liderilor religioşi saudiţi a avut loc pentru a aproba şi a publica un comunicat de condamnare a listei negre pe care era trecută coaliţia militară din Yemen condusă de către Arabia Saudită.

Luni, Moaullimi a descris raportul anual al ONU referitor la statele şi grupările armate care încalcă drepturile copilului în condiţii de război ca fiind ''extrem de exagerat'' şi a cerut revizuirea lui.

Citește și: Netflix si Game of Thrones au inlocuit sexul/ VIDEO (18+)

Potrivit raportului ONU, coaliţia este responsabilă de 60% din numărul morţilor şi răniţilor în rândul copiilor în Yemen anul trecut, 510 morţi şi 667 de răniţi.

Din coaliţia condusă de Riad fac parte Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU), Bahrein, Kuweit, Qatar, Egipt, Iordania, Maroc, Senegal şi Sudan, scrie agerpres.ro.

Citește și: Fără pic de rușine: Doi tineri fac sex în metrou / VIDEO

Unele surse diplomatice sunt de părere că, dacă nu ar fi fost retrasă coaliţia de pe lista neagră, Agenţia ONU pentru Refugiaţii palestinieni (UNRWA) ar fi fost afectată în mod special. Arabia Saudită se află pe locul al patrulea - după Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană şi Marea Britanie - la capitolul donatori, Riadul oferind anul trecut aproape 100 milioane de dolari, scrie agerpres.ro.

Citește și: INEDIT Răcește laptopul cu monede: Ideea trăsnită a unui japonez / FOTO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.