Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Centrală a Poloniei ar putea introduce dobânzile negative

AP
Polonia

Polonia nu ar trebui să ezite să introducă dobânzi negative dacă va avea loc o scădere importantă a încrederii consumatorilor, a declarat luni Eryk Lon, unul dintre membrii comitetului de politică monetară de la Banca Centrală a Poloniei, adăugând însă că cel mai probabil scenariu este menţinerea nemodificată a dobânzilor, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

De la debutul pandemiei de coronavirus, Polonia a redus costul creditului de trei ori cu un total de 140 de puncte de bază, astfel că în prezent costul creditului este la un minim istoric de 0,1%. Cu toate acestea, cele mai recente date statistice arată o încetinire a revenirii economiei.

Citește și: Codrin Ștefănescu, vești despre starea de sănătate a lui Liviu Dragnea: Starea lui de sănătate se deteriorează pe zi ce trece

"Dacă nu va avea loc o înrăutăţire semnificativă a încrederii consumatorilor, atunci nu va fi nevoie de o nouă reducere a dobânzii", a scris Eryk Lon într-un articol publicat pe pagina de Internet a postului catolic de radio din Polonia, Radio Maryja. "Însă, dacă încrederea consumatorilor va suferi o deteriorare semnificativă, atunci nu ar trebui să ezităm, şi ar fi chiar de dorit, să reducem dobânzile chiar şi în zona negativă", a spus Eryk Lon, adăugând că un astfel de scenariu este puţin probabil deoarece guvernul este conştient de riscurile economice ale unei noi izolări.

"Cred că scenariul de bază este opţiunea menţinerii dobânzilor la nivelul actual pentru o perioadă mai lungă de timp, chiar dacă merită să ne pregătim mental pentru opţiunea unor dobânzi negative, dacă acest scenariu se va materializa", a spus oficialul Băncii Centrale a Poloniei.

În total, Polonia, ţară cu 38 milioane de locuitori, a raportat până acum 116.338 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 şi 2.919 decese. Prim-ministrul Mateusz Morawiecki nu a exclus impunerea stării de urgenţă dacă numărul de cazuri va continua să crească.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.