Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Centrală Europeană a prelungit calendarul primei majorări a dobânzii cheie post-criză pentru anul viitor

BCE

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis și să le ofere băncilor noi runde de finanțare multianuale. Anunțul a fost făcut după ședința de politică monetară de joi, transmite site-ul agenției de presă Reuters, informează Mediafax.

Citește și: Statele UE se opun Comisiei Europene de a include Arabia Saudită pe lista neagră a țărilor care nu controlează eficient finanțarea terorismului și spalarea bani

Cu un război comercial la nivel mondial și cu incertitudinea Brexitului care deja își face simțită prezența, creșterea zonei euro, care cuprinde 19 membri, s-a răcit rapid, creând temeri că întinirea ar putea deveni recesiune dacă băncile încep să reducă oferta de noi împrumuturi.

Drept răspuns, BCE a afirmat că ratele dobânzilor vor rămâne la cel mai scăzut nivel minim, cel puțin până la sfârșitul acestui an. „Consiliul Guvernatorilor se așteaptă acum ca ratele dobânzilor cheie ale BCE să rămână la nivelul actual, cel puțin până la sfârșitul lui 2019 și în orice caz pe cât va fi necesar”, menționează BCE, într-o declarație de presă. Anterior, instituția a menționat că va menține nivelul ratei dobânzii cheie doar până în vara acestui an.

La decizia BCE a contribuit și situația din Italia, care este puternic îndatorată, ceea ce poate afecta zona euro care și așa este fragilă.

În plus, BCE a lansat o nouă operațiune de refinanțare pe termen lung, menită parțial să ajute băncile să rostogolească împrumuturile BCE existente, care au o valoare de peste 720 de miliarde de euro, și să evite o reducere a creditului ceea ce ar putea exacerba încetinirea economică actuală.

„Se va lansa o nouă serie de operațiuni trimestriale de refinanțare pe termen lung (TLTRO-III), începând cu septembrie 2019 și terminând în martie 2021, fiecare având o scadență de doi ani", a afirmat BCE. În total, BCE a cheltuit 2,6 trilioane de euro (2,94 trilioane de dolari) pentru a achiziționa, în special, obligațiuni guvernamentale, dar și datorie corporativă, titluri garantate cu active și obligațiunile garantate, într-un ritm de 1,3 milioane de euro pe minut.

Băncile comerciale au început deja să restricționeze creditul, din cauza scăderii producției industriale și a exporturilor, amenințând să întărească încetinirea. După cum a anunțat Reuters, noile împrumuturi vor avea o rată variabilă legată de operațiunea principală de refinanțare a BCE, care este stabilită în prezent la zero. „Ca și programul TLTRO remarcabil, TLTRO-III va include stimulente încorporate, astfel încât condițiile de creditare să rămână favorabile”, a afirmat BCE.

În timp ce investitorii au încetat demult să mai mizeze pe o majorare a ratei dobânzii BCE, în acest an, unii dintre aceștia se așteptat ca banca să își schimbe mesajul de politică monetară, ceea ce a provocat scăderea randamentelor pentru obligațiunile de stat și a euro, după anunț.

Încă o dată, președintele BCE, Mario Dragio, a arătat că are încredere în economia încă fragilă a zonei euro, la numai câteva luni după ce banca a anunțat încheierea programului fără precedent de cumpărare de active, lansat acum patru ani, în condițiile în care Draghi se pregătește să predea conducerea unui succesor, în cursul acestui an.

„Suntem, într-o perioadă, de slăbiciune continuă și incertitudini persistente”, a declarat Draghi, într-o conferință de presă, în care a anunțat reducerea obiectivelor de creștere și țintele de inflație ale băncii.

Observând că, în mod neobișnuit, BCE nu și-a schimbat aprecierea că riscurile tind spre dezavantaj, chiar și după schimbarea politicilor, Draghi a citat factorii externi, cum ar fi protecționismul, caracterul încă incert al Brexit și vulnerabilitățile pe piețele emergente.

De asemenea, instituția estimează că zona euro va crește cu 1,1% în acest an, sub estimarea de 1,7% din decembrie 2018.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.