Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Centrală Europeană ar putea ridica în următoarele luni interdicţia plăţii dividendelor, datorită îmbunătăţirii scenariului macroeconomic în zona euro

BCE

Banca Centrală Europeană ar putea ridica în următoarele luni interdicţia plăţii dividendelor, datorită îmbunătăţirii scenariului macroeconomic în zona euro, a declarat Pablo de Hernandez de Cos, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, transmite Reuters.

"Acum situaţia macroeconomică s-a schimbat iar argumentele care ar justifica extinderea sau menţinerea recomandării dispar progresiv", a declarat De Cos la un eveniment financiar în Spania.

"În următoarele luni, în iulie sau septembrie, vom comunica această decizie, care încă nu a fost luată", a adăugat oficialul BCE.

În primăvara anului trecut, BCE a cerut băncilor pe care le supervizează să înceteze să mai plătească dividende, pentru a-şi păstra fondurile proprii şi a-şi folosi profiturile în vederea sprijinirii economiei afectată de pandemie. În decembrie, Banca Centrală Europeană a decis să lase creditorii din zona euro să îşi recompenseze acţionarii cu o parte din profiturile cumulate în 2019/2020, autorizându-le să plătească dividende sau să răscumpere acţiuni dacă dispun de suficiente fonduri proprii, relaxând interdicţia plăţii dividendelor impusă în primul val al pandemiei.

Cu toate acestea, BCE a subliniat că băncile trebuie să dea dovadă de prudenţă şi să îşi păstreze capitalul, având în vedere că volumul creditelor neplătite ar putea ajunge la 1.400 miliarde de euro. Potrivit regulilor comunicate de BCE, băncile din zona euro ar trebui să păstreze dividendele şi răscumpărările de acţiuni la mai puţin de 15% din profiturile cumulate pentru 2019 şi 2020 sau 0,2% din capitalul lor de nivel 1, în funcţie de care din cei doi indicatori este mai mic.

În 23 iulie, BCE ar urma să ia o decizie privind eventuala ridicare a restricţiilor privind dividendele şi răscumpărarea de acţiuni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.