Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Centrală Europeană cere băncilor să includă riscul de recesiune în politica de dividende

caleaeuropeana.ro
banca centrala europeana bce

Creditorii din zona euro ar trebui să ia în considerare riscul recesiunii, când calculează cât de mult capital pot plăti acţionarilor, a afirmat joi Andrea Enria, preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, transmite Reuters.

BCE mizează în continuare pe o creştere economică solidă în acest an şi anul viitor, dar susţine că într-un scenariu negativ al escaladării războiului din Ucraina, care ar putea conduce la o întrerupere a livrărilor de gaze, ar putea arunca zona euro într-o gravă recesiune anul următor, potrivit Agerpres.ro.

"Solicităm băncilor individuale să-şi revizuiască traiectoriile privind capitalul pentru a include scenarii macroeconomice adverse suficient de prudente şi actualizate, în special să includă ipoteze privind recesiunea", a declarat Enria.

Oficialul a adăugat: "Aceste traiectorii privind capitalul trebuie să fie folosite de bănci când anunţă planuri de distribuire, după un dialog cu echipele lor de supervizare".

Băncile din zona euro tocmai depăşiseră perioada măsurilor impuse în timpul pandemiei, inclusiv politica privind dividendele, când Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie, iar perspectivele economice s-au înrăutăţit din nou.

În 2020, Banca Centrală Europeană a cerut băncilor pe care le supervizează să înceteze să mai plătească dividende, pentru a-şi păstra fondurile proprii şi a-şi folosi profiturile în vederea sprijinirii economiei afectate de pandemie. Recent, BCE a ridicat interdicţia plăţii dividendelor şi a răscumpărării de acţiuni, renunţând la o măsură de criză care a forţat creditorii să-şi păstreze capitalul în timpul pandemiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.