Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Centrală Europeană pregătește măsuri dure pentru a evita o criză de proporții

caleaeuropeana.ro
banca centrala europeana bce

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat miercuri că intenţionează să creeze un nou instrument pentru a aborda riscul fragmentării zonei euro, într-o mişcare menită să atenueze temerile legate de o nouă criză a datoriilor, transmite CNBC.

Decizia vine după ce banca centrală a surprins participanţii de pe piaţă cu o întâlnire de urgenţă, pentru a aborda costurile mai mari de împrumut pentru multe guverne europene, informează News.ro.

”De când procesul treptat de normalizare a politicilor a fost iniţiat în decembrie 2021, Consiliul guvernatorilor s-a angajat să acţioneze împotriva riscurilor de fragmentare care revin”, a spus BCE într-un comunicat. Pandemia a lăsat vulnerabilităţi de durată în economia zonei euro, care într-adevăr contribuie la transmiterea inegală a normalizării politicii noastre monetare între jurisdicţii, a explicat banca.

Comentariile reflectă creşterea randamentelor obligaţiunilor, în ultima săptămână.

După o întâlnire regulată de politică de săptămâna trecută, BCE a sugerat o înăsprire mai agresivă a politicii, dar nu a reuşit să ofere noi măsuri pentru a sprijini ţările foarte îndatorate din bloc. Acest lucru a stârnit o oarecare nervozitate în rândul managerilor de fonduri, cu privire la fragmentarea financiară, şi a condus la o creştere a randamentelor obligaţiunilor.

Randamentul obligaţiunilor pe 10 ani ale Italiei a depăşit pragul de 4% la începutul acestei săptămâni – un economist spunând că aceste niveluri s-ar putea transforma în cele din urmă într-o problemă” pentru naţiunea din sudul Europei.

Pentru a aborda aceste preocupări, BCE a declarat miercuri că va reinvesti răscumpărările din programul său de cumpărare de obligaţiuni de urgenţă – denumit PEPP – într-un mod flexibil şi că va cere echipei sale ”să accelereze finalizarea proiectării unui nou proiect de instrument antifragmentare.”

Isabel Schnabel, membru al Comitetului executiv al BCE, a declarat marţi la Paris: ”Angajamentul nostru faţă de euro este instrumentul nostru anti-fragmentare. Acest angajament nu are limite. Şi istoricul nostru de intervenţie atunci când este necesar susţine acest angajament.”

Ţările europene s-au confruntat cu costuri semnificative de îndatorare, în urma crizei datoriilor suverane din 2011. Unele dintre dezechilibre au fost abordate, dar există încă preocupări cu privire la regiune în ansamblul ei, în special pentru că are o singură politică monetară pentru 19 poziţii fiscale diferite.

Randamentul obligaţiunilor italiene pe 10 ani a scăzut miercuri dimineaţă, la scurt timp după ce BCE şi-a anunţat întâlnirea neprogramată. Randamentul a extins pierderile în timpul tranzacţiilor de după-amiază, pentru a închide sub pragul de 4%.

Costurile de împrumut pentru alte guverne din zona euro au scăzut, de asemenea, în urma ştirii, randamentul obligaţiunilor pe 10 ani al Greciei tranzacţionându-se în scădere cu peste 7%.

Pe pieţele valutare, euro s-a apreciat faţă de dolarul american, continuând tendinţa văzută mai devreme în sesiune, când a apărut ştirea că va avea loc o întâlnire de urgenţă.

Acţiunile băncilor italiene, care au crescut mai devreme miercuri, au continuat să urce în urma deciziei de politică monetară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.