Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Centrală Europeană pregăteşte o 'bancă de rebuturi' pentru împrumuturile care vor deveni toxice în contextul coronavirusului

BCE

Banca Centrală Europeană (BCE) pregăteşte o schemă pentru a transfera credite în valoare de sute de miliarde de euro care riscă să nu poată fi rambursate din cauza crizei coronavirusului, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.

Acest proiect este destinat să protejeze băncile comerciale de un al doilea val al crizei economice provocat de pandemia de COVID-19, în situaţia în care creşterea şomajului va pune numeroase gospodării în imposibilitatea de a-şi rambursa creditele, potrivit Agerpres.ro.

Citește și: A fost descoperit primul ‘acoperit’ din USR! S-a lăsat cu o demisie din echipa Barna

Potrivit surselor citate de Reuters, BCE a pus la punct un grup de reflexie pentru a analiza proiectul unei "bad bank" (-bancă de rebuturi-n.r.) iar lucrările s-au intensificat în ultimele săptămâni.

Valoarea creanţelor din zona euro care sunt considerate puţin probabil să fie rambursate integral se situează deja la peste 500 miliarde de euro, incluzând aici creditele de consum, împrumuturile imobiliare sau pentru achiziţionarea unui automobil, potrivit statisticilor oficiale. Însă această cifră ar urma să crească pe măsură ce pandemia de COVID-19 îi afectează pe debitori şi ar putea chiar să se dubleze, până la 1.000 de miliarde de euro, ceea ce ar afecta bilanţul băncilor şi le-ar limita capacitatea de a acorda noi împrumuturi.

Una dintre sursele citate de Reuters susţine că în ultimele săptămâni noul preşedinte al BCE, Christine Lagarde, s-a consultat cu bancheri şi oficiali ai Uniunii Europene cu privire la o schemă de tip "bancă de rebuturi", un proiect care a fost discutat şi respins în urmă cu doi ani.

Citește și: EXCLUSIV Lovitură de teatru: LIDL cedează: Mutarea făcută de gigantul german pe piața din România

Însă pentru ca această schemă să vadă lumina zilei este nevoie indispensabilă de sprijinul Germaniei, prima economie a zonei euro. Însă autorităţile de la Berlin se opun de mai mulţi ani acestei scheme, respingând orice idee care se bazează pe responsabilitatea partajată cu privire la datorii.

Sursele subliniază că una dintre pistele analizate vizează implicarea Mecanismului European de Stabilitate (MES), al cărui rol este furnizarea de ajutor financiar pentru ţările din zona euro sau băncile în dificultate, în calitate de gestionar al acestei "bănci de rebuturi". Această structură ar emite obligaţiuni pe care băncile comerciale le-ar achiziţiona în schimbul portofoliilor de credite nerambursate.

Chir dacă în prezent ţările europene se concentrează pe lansarea planului de 750 miliarde euro destinat ajutării economiilor lovite de COVID-19, ideea unei "bănci de rebuturi" şi schema concepută de BCE ar putea fi pusă în discuţie de guvernatorii băncilor centrale şi miniştrii de Finanţe la finele acestui an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.