Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Mondiala estimeaza in crestere avansul economiei romanesti

banca mondiala

Banca Mondială a revizuit în creștere la 3% estimările privind avansul economiei românești în acest an, de la 2,9% cât estima în ianuarie, potrivit raportului bianual 'Global Economic Prospects' publicat miercuri de instituția financiară internațională.

În schimb, Banca Mondială a lăsat nemodificate prognozele pentru 2016, când România ar urma să înregistreze o creștere economică de 3,2%, și chiar a revizuit în scădere cu 0,4% estimările pentru 2017, de la 3,9% la 3,5%.

La nivel regional, Banca Mondială estimează că regiunea Europa emergentă și Asia Centrală (în care este inclusă și România) va suferi o încetinire a ritmului de creștere economică, de la 2,4% în 2014 până la 1,8% în 2015. 'Scăderea prețului petrolului și tensiunile geopolitice sunt doar parțial compensate de revenirea moderată din zona euro. Revenirea a fost una inegală în întreaga regiune, afectată de moștenirile crizei financiare globale, în special de bilanțurile băncilor (Bulgaria, Serbia și într-o mai mică măsură România', se arată în raportul Băncii Mondiale.

În ceea ce privește riscurile la adresa regiunii, Banca Mondială consideră că acestea constau într-o nouă scădere a prețului petrolului, escaladarea tensiunilor geopolitice și o înăsprire bruscă a condițiilor financiare globale. La acestea se adaugă o revenire sub așteptări a economiei globale și o soluționare nefavorabilă a problemelor dintre Grecia și creditorii săi.

În România, bugetul pentru anul 2015 este fundamentat pe o creștere economică de 2,5%, iar produsul intern brut este estimat la 709,681 milioane de lei. Produsul intern brut a crescut, în primul trimestru al acestui an, cu 4,3% față de primul trimestru al anului trecut și cu 1,6% față de trimestrul IV 2014, contribuții semnificative la avansul economiei având comerțul cu ridicata (1%) și industria și comunicațiile (0,9% fiecare), reiese din datele publicate recent de Institutul Național de Statistică.

La începutul lunii mai, Comisia Europeană (CE) și-a îmbunătățit ușor estimările privind creșterea economică a României în 2015 până la 2,8%, față de avansul de 2,7% pe care îl preconiza în luna februarie.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.