Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Datele care arată adevăratul dezastru din Ucraina: Sărăcia a crescut de zece ori din cauza războiului

mall bombardat kiev

Atacurile Rusiei asupra infrastructurii civile din orașele ucrainene aflate departe de linia frontului vor complica situația economică a țării, care a înregistrat deja o creștere de zece ori a sărăciei în acest an, a declarat sâmbătă un înalt oficial al Băncii Mondiale, conform Reuters.

Arup Banerji, directorul regional de țară al Băncii Mondiale pentru Europa de Est, a declarat că restabilirea rapidă a energiei electrice în Ucraina după atacurile rusești pe scară largă de săptămâna aceasta asupra instalațiilor energetice reflectă eficiența sistemului de război, însă schimbarea de tactică a Rusiei a ridicat riscurile, informează mediafax.ro.

"Dacă acest lucru continuă, perspectivele vor fi mult, mult mai dificile", a declarat el într-un interviu acordat Reuters. "Pe măsură ce iarna începe să muște cu adevărat... cu siguranță până în decembrie sau ianuarie, și dacă casele nu sunt reparate... ar putea exista un alt val intern de migrație, de persoane strămutate în interiorul țării”.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat săptămâna aceasta donatorilor internaționali că Ucraina are nevoie de aproximativ 55 de miliarde de dolari - 38 de miliarde de dolari pentru a acoperi deficitul bugetar estimat pentru anul viitor și alte 17 miliarde de dolari pentru a începe să reconstruiască infrastructura critică, inclusiv școlile, locuințele și instalațiile energetice.

Oficialii ucraineni au subliniat că au nevoie de asistență financiară continuă și previzibilă pentru a menține guvernul în funcțiune, în timp ce încep reparațiile critice și reconstrucția.

Răspunsul la apelul lui Zelenski - transmis în timpul reuniunilor anuale ale Fondului Monetar Internațional și ale Băncii Mondiale - și la multe alte întâlniri care au avut loc în cursul săptămânii trecute a fost încurajator, a declarat Banerji într-un interviu acordat Reuters.

"Cele mai multe țări au indicat că vor sprijini financiar Ucraina în următorul an și, prin urmare, acesta este un rezultat foarte pozitiv", a spus el. Douăzeci și cinci la sută din populație va trăi în sărăcie până la sfârșitul anului, față de puțin peste 2% înainte de război, a spus el, iar numărul ar putea crește până la 55% până la sfârșitul anului viitor.

Selectarea în unanimitate a ministrului ucrainean de finanțe, Serhiy Marchenko, ca viitor președinte prin rotație al consiliilor guvernatorilor celor două instituții în 2023 a fost, de asemenea, o dovadă a sprijinului puternic și continuu pentru țara devastată de război, a spus Banerji.

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat săptămâna aceasta că partenerii internaționali ai Ucrainei s-au angajat deja să aloce 35 de miliarde de dolari sub formă de granturi și împrumuturi pentru Ucraina în 2022, dar că nevoile sale de finanțare vor rămâne "foarte mari" în 2023.

Personalul FMI se va întâlni cu autoritățile ucrainene la Viena săptămâna viitoare pentru a discuta despre planurile bugetare ale Ucrainei și despre un nou instrument de monitorizare al FMI, care ar trebui să deschidă calea pentru un program complet al FMI atunci când condițiile vor permite acest lucru, a declarat Georgieva.

Banerji a declarat că Ucraina și-a redus deja planurile bugetare la minimum, fondurile fiind destinate finanțării salariilor și pensiilor, cheltuielilor militare și serviciului datoriei interne.

Bugetul a inclus doar 700 de milioane de dolari pentru cheltuieli de capital, o mică parte din costurile de reconstrucție de 349 de miliarde de dolari estimate recent de Banca Mondială.

În cazul în care Ucraina nu va reuși să obțină un sprijin suficient, va trebui fie să tipărească mai mulți bani, într-un moment în care inflația se situează deja în intervalul de 20 de procente, fie să reducă și mai mult cheltuielile sociale, a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.