Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Naţională a Cehiei a şocat din nou pieţele: Cea mai semnificativă creştere a costului creditului din 1997

Getty Images
Cehia

Banca Naţională a Cehiei (CNB) a şocat din nou pieţele joi, majorând cu 125 de puncte de bază dobânda de politică monetară, cea mai semnificativă creştere a costului creditului din 1997, pentru a ţine sub control inflaţia, transmite Reuters.

CNB a decis să majoreze dobânda de referinţă la 2,75%, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o înăsprire a politicii monetare cu 75 de puncte de bază şi de 125 de puncte de bază până la finalul anului.

Dobânzile în Cehia sunt acum mai ridicate decât înainte ca pandemia de coronavirus să afecteze economia, la începutul lui 2020, şi să ducă la reducerea costului creditului.

Accelerarea înăspririi politicii monetare arată cât de puternic au fost nevoite să reacţioneze băncile centrale din flancul estic al UE la creşterea semnificativă a preţurilor, pe fondul perturbărilor din lanţurile de aprovizionare şi al situaţiei de pe piaţa forţei de muncă, potrivit Agerpres.ro.

În septembrie, inflaţia în Cehia a urcat la 4,9%, în condiţiile în care ţinta avută în vedere de Banca Centrală este de 2% plus/minus un punct procentual.

Subiectul creşterii preţului locuinţelor, meselor la restaurante şi serviciilor domină dezbaterile din Cehia, o ţară unde consumatorii se bazează în mod tradiţional mai mult pe economisire decât pe împrumuturi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.