Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Națională a Elveției spune pas unei monede digitale: Deocamdată, nu îi vede nicio utilitate

franc elvetian

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) nu vede în prezent "un avantaj convingător" în ceea ce priveşte introducerea monedei digitale bancare centrale (CBDC) pentru populaţie, a declarat membru al Consiliului director al SNB, transmite Reuters.

"Am adoptat o poziţie destul de fermă", a explicat Maechler, la un eveniment desfăşurat la Zurich, spunând că o astfel de decizie ar putea face ca publicul să aibă conturi deschise la banca centrală precum şi la băncile comerciale.

În cazul în care clienţii devin "îngrijoraţi sau se enervează pe o anumită bancă, ar putea transfera banii peste noapte la Banca Naţională a Elveţiei", a afirmat Maechler.

"Astfel de decizii s-ar adăuga multitudinii de riscuri şi volatilităţii sistemului, de care, până la urmă, nu avem nevoie", a adăugat oficialul.

Separat, într-un interviu acordat vineri publicaţiei L'Agefi, Maechler a declarat că Banca Naţională a Elveţiei ar putea majora din nou ratele dobânzilor dacă inflaţia rămâne "prea ridicată".

Lupta contra inflaţiei nu a fost câştigată, în pofida încetinirii creşterii inflaţiei în Elveţia la 3% în octombrie, de la 3,3% în septembrie, a adăugat oficialul.

În cele mai recente previziuni, SNB se aşteaptă la o scădere a inflaţiei la 2% până în trimestrul trei din 2023, la limita superioară a intervalului de 0-2% care defineşte obiectivul instituţiei privind stabilitatea preţurilor.

Deja Banca Naţională a Elveţiei a majorat de două ori dobânzile în acest an, iar acum rata dobânzii este de 0,5%. "Dar nu este exclus ca, pe baza evoluţiilor şi noilor date, să fie necesare noi creşteri ale dobânzilor, pentru a asigura pe termen mediu stabilitatea preţurilor", a declarat Maechler.

"Deci, este într-adevăr important să facem o evaluare generală a datelor pe care le vom avea înaintea şedinţei de politică monetară din decembrie", a adăugat oficialul. Deşi rata inflaţiei în Elveţia rămâne scăzută, comparativ cu nivelul de 7,7% din Statele Unite şi 10,7% din zona euro, "încă este prea ridicată", a apreciat Maechler.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.