Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca pentru Reglemente Internaţionale: Cash-ul este departe de dispariţie, utilizarea sa este în creştere

plata cash

Cu toate că numărul persoanelor care utilizează carduri, telefoane mobile şi chiar tehnologia de recunoaştere facială pentru a a face plăţi, a cumpăra pizza sau a dona bani la biserică duminica este în creştere, cash-ul nu dă semne că ar dispărea, chiar dimpotrivă, potrivit unei analize făcută de Banca pentru Reglemente Internaţionale (BRI), transmite Reuters.

Criptomonedele şi discuţiile din jurul lor, cum ar fi dacă numerarul va fi înlocuit de monede virtuale, fac parte dintr-o dezbatere mai amplă referitoare la natura banilor.

Sectorul plăţilor a argumentat că utilizarea numerarului este în scădere şi că nu mai este nevoie să furnizeze la fel de multe ATM-uri sau sucursale bancare.

Dar, în cel mai recent raport trimestrial al BRI, autorii acestuia au analizat atent dacă numerarul devine o relicvă a trecutului, aşa cum susţin unii analişti.

”Unele comentarii dau impresia că numerarul în forma bancnotelor şi monedelor tradiţionale se demodează rapid. În pofida progreselor tehnologice în domeniul plăţilor care au avut loc în ultimii ani, folosirea cash-ului este încă în creştere, dacă nu în toate, în majoritatea economiilor avansate şi emergente”, a spus Hyun Song Shin, consilier economic la BRI şi director pentru cercetări, potrivit News.ro.

Numerarul aflat în circulaţie a crescut de fapt în ultimii ani în aceste economii, de la 7% din PIB în anul 2000 la 9% în anul 2016, chiar dacă a scăzut în Suedia şi alte câteva locuri.

”Rezistenţa numerarului ca instituţie socială ne aminteşte importanţa de a înţelege rolul banilor în economie, dincolo de inovaţiile tehnologice”, a arătat Shin said.

Plăţile cu carduri de debit şi de credit sunt la rândul lor în creştere, de la 13% din PIB în anul 2000 la 25% din PIB în 2016. Oamenii deţin mai multe carduri şi le utilizează mai mult şi pentru tranzacţii mai mici, a spus Shin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.