Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Trasilvania PREZICE o inflație de 2.5 %: Evoluție SURPRIZĂ pentru euro

123rf.com
euro avere averi

O inflație de 2,5% în 2021 și un nivel al cursului de schimb al monedei naționale de 4,89 lei/euro în 2021, respectiv 4,92 lei/euro în 2022 sunt previziunile pentru evoluția economiei ale Băncii Transilvania, actualizate prin încorporarea evoluțiilor recente ale indicatorilor externi și interni, conform Mediafax.

Citește și: Psihiatrul Gabriel Diaconu îl NIMICEȘTE pe Vlad Voiculescu: S-a COCOȚAT pe cadavre și suferință. Traficul de medicamente e o infracțiune

Climatul din economia financiară internă s-a ameliorat în ultimele săptămâni, pe fondul momentului favorabil din piețele internaționale, terminării contextului electoral, deciziilor și semnalelor de politică economică și gradului ridicat de atractivitate investițională din perspectiva termenului mediu, notează Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică, Banca Transilvania.

Îmbunătățirea percepției de risc pe economia internă este confirmată și de declinul primei de risc suveran (CDS-ul pe scadența 5 ani la minimul din 10 martie 2020).

Pe piața monetară ratele de dobândă au atins recent minimele din toamna 2017, evoluție influențată de decizia recentă a băncii centrale de reducere a ratei de dobândă de referință de la 1,50% la 1,25%.

Totodată, rata de dobândă la titlurile de stat la 10 ani (barometru pentru costul de finanțare în economie) a scăzut spre minimul de la începutul lunii octombrie 2016. Evoluția a fost determinată de intrările de fluxuri internaționale de capital pe piețele emergente și de gradul ridicat de atractivitate investițională pentru titlurile de stat românești raportat la congenerele europene.

Nu în ultimul rând, indicele bursier BET a crescut în ultimele săptămâni, în convergență cu piețele internaționale, fiind depășit nivelul de la începutul anului 2020 (înainte de incidența pandemiei). Astfel, de la minimul din martie 2020 până pe 19 ianuarie 2021 indicele BET a consemnat un avans de 45,5%, ritm apropiat de cel înregistrat de indicele pan-european EuroStoxx 600.

Previziunile pentru dimensiunea financiară a economiei interne au fost actualizate, prin încorporarea evoluțiilor recente ale indicatorilor macro-financiari (mondiali, europeni și interni). Prognozele revizuite indică o inflație medie anuală (pe indicele armonizat UE) de 2,5% în perioada 2020-2022, cu accelerare de la 2,3% în 2020 la 2,5% în 2021, respectiv 2,8% în 2022.

Scenariul are la bază redinamizarea din sfera economiei reale (creștere cu un ritm ridicat în 2021) și de majorare pentru cotațiile internaționale la țiței.

Perspectivele de consolidare a inflației în intervalul țintă al Băncii Naționale a României (BNR) în trimestrele următoare exprimă premise pentru continuarea unei abordări acomodative a politicii monetare pe plan intern, într-o evoluție convergentă cu cele din SUA, Zona Euro și regiune.

În scenariul central BT se așteaptă la consolidarea ratei de dobândă de referință la nivelul minim istoric de 1,25%, continuarea procesului de convergență spre nivelul din Zona Euro din perspectiva nivelurilor ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în RON și valută ale instituțiilor de credit și intervenții pe piața monetară, piața titlurilor de stat și piața valutară pentru contracararea factorilor de risc la adresa stabilității financiare.

Pentru rata medie anuală de dobândă la titlurile de stat pe scadența 10 ani prognozele actualizate indică scădere de la 3,9% în 2020 la 3,8% în 2021, susținută de politica monetară acomodativă, atractivitatea investițională ridicată (raportat la congenerele europene) și consolidarea fiscal-bugetară (în contextul programelor lansate la nivelul Uniunii Europene după incidența pandemiei). În scenariul central al băncii raportul deficit bugetar/PIB ar putea înregistra un nivel mediu de 6,2% în perioada 2020-2022, cu perspectiva unei ajustări spre 4% din PIB în 2022 (de la aproximativ 9% în 2020).

Pe de altă parte, rata medie anuală de dobândă la 10 ani ar putea crește spre o medie de 4,2% în 2022, ca urmare a accelerării dinamicii PIB-ului nominal.

În ianuarie 2021 Administrația a programat licitații pe piața internă în volum de 5,1 miliarde lei, din care 400 milioane lei prin certificate pe 12 luni.

În sfera pieței de acțiuni ne așteptăm la o evoluție convergentă cu climatul din bursele internaționale, cu perspectiva continuării tendinței ascendente până după comunicarea rezultatelor financiare pe trimestrul I (luna mai). De asemenea, mix-ul intern de politici economice va influența dinamica bursei românești în trimestrele următoare.

La nivelul pieței valutare prognozăm continuarea tendinței de apreciere graduală pentru cursul mediu anual EUR/RON, spre niveluri în creștere de la 4,84 în 2020 la 4,89 în 2021, respectiv 4,92 în 2022.

Printre factorii de risc la adresa evoluției economiei reale și economiei financiare din România în trimestrele următoare se numără: climatul macro-financiar mondial și european; dinamica crizei sanitare și procesului de vaccinare; mix-ul intern de politici economice; provocările geo-politice și geo-economice după ce criza sanitară va fi controlată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.