Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bancherii privați europeni 'se tem' de un euro digital: Banii digitali ai băncilor centrale ar putea amenința modelul de afaceri al băncilor tradiționale

Pinterest
euro digital eurocoin

În timp ce anonimatul rămâne problema centrală a unei CBDC europene, concurența inevitabil cu băncile private ridică, de asemenea, întrebări. Pe măsură ce diverse părți interesate din Uniunea Europeană continuă să cerceteze potențialul unei monede digitale unice ale băncii centrale (CBDC), reprezentanții instituțiilor bancare private și publice își împărtășesc opinia cu privire la euro digital, conform cointelegraph.com.

Într-un număr nou al revistei bianuale Views, publicat în aprilie, subiectul euro digital a primit o atenție deosebită din partea unui număr de vorbitori.

Evelien Witlox, directorul de program pentru euro digital la Banca Centrală Europeană (BCE), prezintă trei cazuri de utilizare prioritizate de BCE. Acestea sunt plăți de la persoană la persoană efectuate între persoane fizice; plăți de la consumator la întreprindere, inclusiv comerțul electronic și achizițiile efectuate într-un magazin fizic; și plăți către sau de către guvern.

Crédit Agricole insistă ca euro digital să fie folosit ca metodă de plată, mai degrabă decât ca depozit de valoare

Cazurile de utilizare sunt un domeniu sensibil pentru bancherii privați. După cum a declarat Jerome Grivet, directorul general adjunct al băncii franceze Crédit Agricole:

Banii digitali ai băncilor centrale ar putea amenința modelul de afaceri al băncilor tradiționale, concurând cu activitatea lor de colectare și perturbând capacitatea lor de finanțare.

Grivet insistă că, pentru a evita acest lucru, euro digital ar trebui limitat să fie folosit ca metodă de plată, mai degrabă decât ca depozit de valoare. Este un lucru cu care este de acord Burkhard Balz, membru al consiliului executiv al Deutsche Bundesbank. Balz subliniază că BCE și băncile centrale naționale ar trebui să evite să-și extindă prea mult amprenta în ecosistem, sectorul privat conducând distribuția monedei euro digitale. Stimulentele economice, în opinia lui Balz, sunt esențiale pentru implicarea intermediarilor:

Prin urmare, ei nu ar trebui să considere furnizarea de servicii digitale euro ca pe un fel de obligație, ci ar trebui să exploreze potențialul economic prin dezvoltarea și concurența pentru soluții creative.”

O altă parte a proiectului care ar trebui luată în considerare în utilizarea CBDC sunt clienții. Este dificil de prezis cum vor reacționa clienții la această nouă formă de bani băncii centrale și în ce măsură publicul larg o va adopta, spune Grivet, citând un exemplu nu atât de reușit de adoptare a yuanului digital din China. Witlox de la BCE este conștient de această îngrijorare și promite că CBDC va fi ușor de utilizat și va lua în considerare cei care nu își pot permite un card de credit sau nu au un cont bancar:

În conformitate cu natura sa de bine public, un euro digital ar fi, de asemenea, practic gratuit.”

În ceea ce privește potențialele probleme legate de anonimat, Witlox susține că BCE nu are niciun interes în datele personale ale utilizatorilor și ia în considerare soluții pentru a păstra confidențialitatea în mod implicit și design.

Pe 24 aprilie, BCE a lansat cel de-al treilea raport de progres privind proiectarea digitală a euro. Dispune de integrare de către furnizorii de servicii de plată, vânzări fără contact în magazin și funcționalități online și transfrontaliere. Publicat cu câteva zile mai devreme, o lucrare analitică a Comisiei pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European a oferit euro digital o evaluare mixtă, avertizând despre posibilele efecte perturbatoare ale proiectului .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.