DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Băncile din zona euro au probleme din cauza schimbărilor climatice: 'O treime din creditele acordate companiilor sunt expuse pericolelor'

zona euro

Băncile din zona euro se confruntă cu potenţiale pericole cauzate de schimbările climatice, cum ar fi inundaţiile şi seceta, de până la o treime din creditele pe care le-au acordat companiilor, cei mai expuşi fiind creditorii din Grecia, Portugalia şi Spania, se arată într-un studiu publicat luni de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters, informează Agerpres.

Studiul BCE face parte dintr-o analiză mai amplă a riscurilor cu care se confruntă sectorul financiar din cauza schimbărilor climatice, un subiect de importanţă crescută pentru economie şi politica monetară.

Rezultatele arată că aproximativ 30% din portofoliul de împrumuturi corporate ale băncilor din zona euro este expus la afaceri situate în zone unde există risc de inundaţii, secetă, căldură extremă, incendii sau creşterea nivelului mării.

"Aceste evoluţii devin din ce în ce mai relevante dacă emisiile nu sunt efectiv reduse pe termen lung, iar firmele şi economiile nu reuşesc să se adapteze schimbărilor climatice", apreciază BCE.

În timp ce 18% dintre firmele din sudul Europei sunt extrem de expuse la căldura extremă, incendii şi deficit de apă, băncile din acele ţări sunt cel mai expuse schimbărilor climatice.

Aproximativ 80% din băncile din Grecia şi 40% din Portugalia şi Spania sunt expuse la multiple riscuri, arată rezultatele studiului.

Doar o treime din pierderile economice legate de climă din zona euro sunt asigurate, procentul scăzând la 12% în sudul Europei, susţine BCE, citând datele Eurostat şi NatCatSERVICE.

Anul acesta, Banca Centrală Europeană a înfiinţat un centru de expertiză dedicat schimbărilor climatice, care va consilia BCE cum să încorporeze aspectele ce ţin de mediu în politica monetară şi supervizarea bancară. Aproximativ 12 persoane vor lucra în noul centru, care va colabora cu echipele existente în interiorul BCE.

Citește și: EXCLUSIV Angajații de lux ai României: peste 50 de bugetari au salarii care depășesc 50.000 de lei pe lună

"Am decis să înfiinţăm un nou centru dedicat schimbărilor climatice pentru a aduce laolaltă mai eficient diferitele tipuri de expertiză cu privire la climă care există în cadrul băncii. Schimbările climatice afectează toate domeniile politicii noastre", a afirmat preşedintelui BCE, Christine Lagarde.

În urmă cu un an, Banca Centrală Europeană a lansat un amplu proces de revizuire strategică a politicii monetare, primul exerciţiu de acest fel de după 2003, în care ar urma să se ţină cont şi de lupta împotriva schimbărilor climatice.

Schimbările climatice "fac parte integrantă din procesul de revizuire a strategiei noastre de politică monetară", a afirmat Christine Lagarde, cu prilejul unei conferinţe organizate de Institute for Law and Finance (ILF) din Frankfurt.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.