Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Băncile stau în expectativă în criza francului elvețian

franci elvetieni

Francul elveţian a doborât un nou record: 4,47 lei, la cursul oficial. Acest lucru se traduce prin rate mai mari cu aproape 20% faţă de săptămâna trecută pentru cei aproape 75.000 de români care au credite în această valută. Băncile nu se grăbesc să vină cu soluţii pentru ei şi spun că vor discuta situaţia cu fiecare client în parte. Doar două bănci au luat măsuri concrete, pentru o perioadă de trei luni: una a scăzut dobânda cu 1,5%, iar cealaltă a îngheţat cursul de schimb, relatează Digi24.ro

Aprecierea explozivă a francului elveţian i-a adus pe românii cu credite în această valută în situaţia de a nu-şi mai putea plăti ratele.

„Nu am plătit şi i-am anunţat că am avut intenţia să plătesc, dar când am văzut cursul acela sub nicio formă nu pot achita. Mi-au zis să mă gândesc foarte bine, că o să fiu raportată la Biroul de Credite, le-am zis că ştiu, dar că mă gândesc foarte serios să le predau cheile casei”, spune  clienta unei bănci.

Dintre cele şase bănci care au dat cele mai multe credite în franci, doar două au venit cu o soluţie. Volksbank îngheaţă cursul la nivelul de la sfârşitul anului trecut, de 3,8 lei, iar OTP Bank reduce dobânda cu 1,5 puncte. Ambele oferte sunt valabile însă numai pentru trei luni.

„Mi s-a propus o scădere a dobânzii cu 1,5%. Nu am fost de acord, oricum, fiind o dobândă abuzivă, nu mă interesa să scadă dintr-o dobândă abuzivă acest procent, e prea mic”, spune un client.

În cazul unui client care mai are de plătit 50.000 de franci, pentru o perioadă de 20 de ani, aprecierea francului din ultimele zile i-a adus o rată cu 254 de lei mai mare. Cu reducerea temporară de dobândă, rata tot creşte, dar cu 65 de lei.

„Au fost clienţi pentru care am aplicat deja această formulă, începând de vineri, de la primele ore ale dimineţii şi da, au existat deja clienţi care au plătit rate diminuate încă de vineri”, spune Simona Lianu, director clienţi la OTP Bank.

Până acum, aproximativ 200 de clienţi au cerut diminuarea ratelor, în speranţa că lucrurile se vor linişti între timp. Alţi clienţi spun că astfel de propuneri li s-au făcut şi anul trecut, dar că nu îi avantajează, atât timp cât măsura nu se aplică pe termen lung.

„Ar trebui să aibă mulţi - şi toţi cei care sunt în această situaţie - aşteptări realiste şi nu să meargă după iluzii. Există această iluzie că se poate obţine, dintr-o dată, o reducere de rată”, spune Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

„BNR ar fi trebuit să ceară conversia. Ar trebui un program generalizat, de transfer treptat al obligaţiilor României, a persoanelor fizice, de la creditele valută, in lei”, spune pe de altă parte Sorin Pâslaru, redactor-şef la Ziarul Financiar.

Asociaţia Română a Băncilor a anunţat că nu intervine în politica băncilor şi că fiecare bancă va discuta cu clienţii săi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.