DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Băncile străine îşi revizuiesc expunerea pe Turcia din cauza evoluţiilor volatile ale lirei

The National Bank of Turkey
lira turceasca

Mai multe bănci străine se gândesc să introducă limite cu privire la împrumuturile în dolari oferite firmelor din Turcia, în contextul fluctuaţiilor mari ale lirei turceşti, o măsură care ar putea duce la creşterea costurilor de creditare, au declarat pentru Reuters două surse din industria bancară.

Potrivit altor surse, cel puţin două bănci au încetat să mai facă tranzacţii cash cu lire turceşti, ceea ce ar putea limita accesul firmelor locale la valută şi afecta investiţiile străine.

Moneda turcească a înregistrat mari fluctuaţii începând din luna septembrie, când preşedintele Tayyip Erdogan a presat Banca centrală să reducă agresiv dobânda de referinţă. Luni, lira turcească s-a depreciat cu 10% până la 18,4 lire pentru un dolar, ceea ce duce pierderile totale înregistrate de la începutul anului la aproape 60%, după care a înregistrat o revenire de 12% după ce Erdogan a anunţat un plan care ar proteja depozitele în lire de fluctuaţiile pieţei, potrivit Agerpres.

În mod frecvent băncile turceşti se împrumută de pe pieţele internaţionale, iar reticenţa băncilor străine în a se expune la fluctuaţiile mari ale monedei turceşti ar putea crea dificultăţi băncilor turceşti în a se împrumuta şi a-şi refinanţa datoriile.

Agenţia de evaluare Fitch estimează că la finalul celui de al treilea trimestru datoria externă totală a băncilor turceşti se situa la 138 de miliarde de dolari iar 83 de miliarde de dolari ajung la scadenţă în următoarele 12 luni.

"Am avut câteva bănci care au venit la noi şi ne-au spus că vor revizui limitele cu privire la Turcia pentru următoarea perioadă de rostogolire, în funcţie de noutăţile pe care le vor obţine cu privire la economie", a declarat un bancher.

O a doua sursă din mediul bancar a declarat că banca la care lucrează a limitat recent afacerile cu Turcia, după ce şi-a redus expunerea cu privire la împrumuturile pe termen scurt. "Fiecare tranzacţie trebuie aprobată de departamentul de risc", a spus sursa.

Băncile turceşti au un lung istoric în care au fost capabile să acceseze finanţare externă în pofida mai multor perioade de stres, susţine Lindsey Liddell, responsabil pentru ratingurile acordate băncilor turceşti la Fitch.

"Cu toate acestea, lichiditatea în valută ar putea fi supusă la presiuni de pe urma unei închideri prelungite a pieţei sau de pe urma unei ieşiri semnificative a depozitelor în valută. Accesul băncilor la lichiditatea în valută ar putea de asemenea să devină mai dependentă de banca centrală şi ar putea fi incertă în perioade de stres pe piaţă", apreciază Lindsey Liddell.

O mare bancă europeană şi una asiatică au dezvăluit că au încetat tranzacţiile în numerar cu lire şi sunt extrem de prudente cu privire la oferirea de lichiditate pentru contractele forward, citând volatilitatea de pe piaţă şi riscurile politice.

Presiunile făcute de Erdogan asupra Băncii Turciei au determinat instituţia să reducă dobânda de bază cu 500 de puncte de bază începând din septembrie şi până acum, ceea ce a aruncat lira turcească în cea mai gravă criză din ultimele două decenii, moneda turcească pierzând 40% din valoare în ultimele cinci săptămâni.

Cu toate acestea, Sergey Dergachev manager de portofoliu la Union Investment, crede că este puţin probabil ca criza valutară să declanşeze cazuri de default în rândul companiilor turceşti, unul dintre motive fiind şi acela că şi-au refinanţat maturităţile din 2022 la începutul acestui an.

"Majoritatea emitenţilor sunt şi exportatori şi profită operaţional de deprecierea lirei iar o deteriorare severă a creditului nu este un scenariu probabil pe care îl întrevăd pentru companiile turceşti emitente de eurobonduri", a spus Sergey Dergachev.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.