Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banksy acuzat că ar fi comandat furtul uneia dintre operele sale de la Paris

https://www.wmagazine.com/story/banksy-identity-revealed-goldie
Bansky

Stencilul care înfăţişează un "şobolan cu creion" din apropiere de Centrul Pompidou, a fost furat în septembrie 2019. Un bărbat a fost acuzat pe 7 februarie şi pretinde că a fost angajat chiar de artistul anonim să facă gestul, potrivit Le Figaro, potrivit news.ro.

În septembrie 2019, lucrarea lui Banksy care reprezenta un şobolan mascat ţinând în mână un creion, a fost furată de pe panoul din apropiere de Centrul Pompidou. În urma unei anchete, trei persoane au fost reţinute iar în final un suspect a fost acuzat pe 7 februarie pentru "furt de bunuri culturale din domeniul public".

Cazul a luat o nouă turnură după ce, potrivit Le Parisien, suspectul a mărturisit că a fost angajat chiar de artistul anonim.

Bărbatul în vârstă de 34 de ani l-ar cunoaşte pe Banksy şi nu ar fi fost plătit pentru acest serviciu. Un ordin care s-ar fi concretizat după furtul unei alte lucrări a artistului, de această dată cel realizat pe poarta din spatele Sălii Bataclan.

Acest caz repune în discuţie furtul de pe domeniul public. Potrivit Art. 311-1 din Codul Penal, furt este o sustragere frauduloasă a lucrurilor altor persoane. Însă, dacă Banksy a comandat această acţiune (care rămâne de dovedit), atunci justiţia nu o poate califica drept furt.

Citește și: Rareș Bogdan atacă dur: Acest fapt arată cât de bolnavă este România!

Avocatul suspectului a afirmat: "Reţinerea clientului meu în acest stadiu nu este fondată, căci proprietarul unui bun nu-şi poate fura propriul bun. Ori, el a acţionat la cererea artistului. Nu este nimic penal, voi contesta această calificare a faptei".

Suspectul a fost pus în libertate după ce a fost plasat sub control judiciar.

Ancheta continuă, dar cu dificultate pentru că misteriosul Banksy nu a depus plângere pentru "furtul" operei sale. Centrul Pompidou, nefiind proprietarul lucrării, nu a depus plângere pentru degradarea panoului. O altă dificultate este fraza lui Banksy - "Copyright is for losers" (drepturile de proprietate sunt pentru fraieri). Artistul stradal nu a revendicat niciodată dreptul exclusiv pentru creaţiile sale care pot fi la mila tuturor.

Furtul, degradarea sau chiar distrugerea operei fac parte din jocul libertăţii de exprimare colectivă. Anchetatorii se întreabă: de ce Banksy ar fi vrut să-şi recupereze opera? Este un performance artistic sau o simplă voinţă de a-şi conserva opera? Şi mai ales, această degradare poate fi calificată drept furt? Puzzle-ul abia începe.

Centrul Pompidou, muzeu parizian care deţine prima colecţie de artă modernă şi contemporană din Europa, a anunţat în septembrie 2019 că a constatat furtul unei opere celebre a artistului britanic Banksy, "realizată pe partea din spate a panoului de la intrarea" în parcarea subterană. "Credem că panoul metalic a fost decupat cu fierăstrăul. Nu suntem proprietarii operei, de aceea am depus plângere pentru distrugere", a explicat pentru AFP serviciul de comunicare al Centrului Pompidou.

Opere ale misteriosului artist sunt furate în mod regulat.

Identitatea lui Banksy este un mister bine păstrat de la începutul anilor 1990. Se cunoaşte naţionalitatea sa (britanic), oraşul natal (Bristol), pagina de Instagram cu 5,7 milioane de admiratori şi site-ul unde îşi publică operele, fără alt comentariu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.