Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Barack Obama: 'Gitmo este o pată pe onoarea noastră naţională' - Full VIDEO

CNN
Obama

Preşedintele american în exerciţiu, Barack Obama, a declarat marţi că închisoarea de la Guantánamo (Cuba) este 'o pată pe onoarea naţională' a ţării sale şi a deplâns faptul că nu a existat cooperare din partea Congresului SUA pentru a o închide, aşa cum a promis Obama la sosirea la putere în 2009, transmite EFE, conform agerpres.

'Până când Congresul nu îşi va schimba poziţia (faţă de Guantánamo), istoria va continua să-l judece dur şi eu voi face tot ce-mi stă în putinţă pentru a elimina această pată de pe onoarea noastră naţională', a declarat Obama în ultimul său discurs de politică externă, susţinut la Tampa (Florida). 'Cheltuim sute de milioane de dolari pentru a menţine mai puţin de 60 de persoane într-un centru de detenţie în Cuba. Nu asta înseamnă să fim puternici', a adăugat preşedintele democrat în exerciţiu.

Citeşte şi: Poliţiştii americani au fost puşi pe jar de o glumă proastă

Obama, care la 20 ianuarie 2017 îi va preda puterea republicanului Donald Trump, a argumentat că 'mulţi lideri militari' sprijină ideea închiderii Guantánamo şi a amintit că de-a lungul preşedinţiei sale a acţionat pentru a reduce numărul de deţinuţi, de la 242, câţi erau atunci când a ajuns el la Casa Albă, la 59, în prezent.

'Însă politica fricii a făcut Congresul să împiedice transferul oricărui deţinut în închisori situate pe teritoriul SUA', a explicat Obama. Din acest motiv, administraţia sa a negociat cu ţări terţe pentru ca acestea să ofere găzduire acestor deţinuţi, majoritatea dintre ei fiind închişi ani la rând fără ca împotriva lor să fie formulate acuzaţii.

Obama a susţinut că 'adesea' aliaţi ai SUA nu predau persoane suspectate de diverse delicte 'de teamă (ca aceştia) să nu ajungă la Guantánamo' şi că gruparea Statul Islamic foloseşte închisoarea ca 'instrument de recrutare' a combatanţilor, deoarece este un exemplu de detenţie în afara standardelor sistemului judiciar tradiţional.

Citeşte şi: Germania. BOMBE artizanale descoperite în casa unui suspect de terorism

Deţinuţii care au mai rămas la Guantánamo au fost reţinuţi la începutul războiului împotriva terorismului, declanşat de SUA după atentatele din 2001 de pe teritoriul lor, iar America se opune eliberării acestora pe motiv că deţine 'probe solide potrivit cărora aceşti deţinuţi au comis acte teroriste' împotriva Statelor Unite, a mai spus Obama.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.