Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Barack Obama, mesaj de ADIO pentru Europa: 'Democrația înseamnă mai mult decât o persoană'

www.abcnews.go.com
Donald Trump Barack Obama

Preşedintele în exerciţiu al SUA, Barack Obama, şi-a reiterat joi asigurările către aliaţii săi europeni, în contextul temerilor că succesorul său, populistul de dreapta Donald Trump, reprezintă o ameninţare la adresa democraţiei, transmite DPA.

"Nu putea exista o diferenţă mai mare între viitorul preşedinte american şi mine. Însă democraţia americană înseamnă mai mult decât o singură persoană, oricare ar fi ea", a spus el într-un discurs la Atena, făcând referire la Trump, care îşi va prelua mandatul la 20 ianuarie.

Citește și: Ele sunt femeile care fac SEX mai DES: Studiu pe 210.000 femei

"Administraţia mea va face tot ce va putea pentru a sprijini cea mai lină tranziţie posibilă, deoarece aşa trebuie să funcţioneze democraţia", a promis Obama.

De asemenea, preşedintele american în exerciţiu a subliniat că inegalităţile sunt "una dintre cele mai mari provocări" ale democraţiilor moderne.

Citește și: DNA cauta `scheletii` lui Basescu in dulapurile sefei Autoritatii Electorale

Inegalităţile "deopotrivă între ţări şi chiar în cadrul aceleiaşi ţări" alimentează "un profund sentiment de injustiţie", a subliniat Obama într-un discurs în ultima sa vizită în Grecia. Ele sunt "unele dintre cele mai mari provocări ale economiilor şi democraţiilor noastre", a adăugat el.

Obama a susţinut la Atena, leagănul democraţiei, un discurs-testament al preşedinţiei sale pe această temă, în contextul în care efectuează ultima sa vizită în Europa.

Citește și: Ea e MILIONARA care a TURNAT-O pe Ana Maria Pătru la DNA

Preşedintele american a remarcat că democraţia este uneori "imperfectă" şi că poate fi "lentă, frustrantă, dezordonată", dar că este cea mai bună dintre opţiunile posibile.

El a subliniat că, deşi lumea "nu a dus-o, la nivel global, niciodată mai bine", sunt de asemenea vizibile "perturbări enorme", în special atunci când "vedem că elitele mondiale par să trăiască după reguli diferite", "nu plătesc taxe, acumulează bogăţii, în timp ce alţii abia se descurcă".

Citește și: Cele 6 ALIMENTE CRIMINALE pe care le cumpărăm de la magazin

Obama a remarcat că "toată lumea are acum un telefon mobil, astfel că poate vedea aceste inegalităţi".

"Există deopotrivă mai multe inegalităţi şi o mai mare conştiinţă a inegalităţilor", şi de aceea "este de înţeles dorinţa de renunţare la globalizare", aşa cum s-a văzut în cazul Brexit-ului, a subliniat el.

Citește și: Iată puterea unei BOMBE ATOMICE: Suflul exploziei atinge înălțimea Everestului / VIDEO

"În faţa acestei noi realităţi a şocului culturilor, este natural ca unii să caute să se refugieze în naţionalism", a recunoscut Obama.

El a mai atras atenţia că "astăzi, mai mult ca niciodată, lumea are nevoie de o Europă democratică", scrie agerpres.ro.

Citește și: NEBUNIE I-au filmat, din birou, când făceau SEX la geam / VIDEO

Acest mesaj ar urma să fie repetat joi şi vineri la Berlin, unde se va întâlni cu marele său aliat, cancelarul german Angela Merkel, şi cu liderii francez, Francois Hollande, britanic, Theresa May, şi italian, Matteo Renzi.

Deşi era plănuit înainte de alegerile prezidenţiale din SUA de la 8 noiembrie, ultimul turneu internaţional al lui Obama în calitate de preşedinte s-a transformat într-o vizită menită a calma spiritele după victoria a lui Trump, în contextul incertitudinilor privind politicile pe care le-ar putea urma acesta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.