Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bariera Drygalski, o limbă de gheaţă din Antarctica, deformată de tsunamiul provocat de erupţia vulcanică din Tonga

britannica.com
Antarctica gheata ghetar

Cercetătorii chinezi au descoperit că tsunamiul provocat anul trecut de erupţia vulcanului Hunga Tonga a cauzat prăbuşirea părţii frontale a Barierei Drygalski, o limbă de gheaţă din Antarctica, potrivit unui studiu publicat recent în revista Science Bulletin, informează agenţia de presă Xinhua.

Acea erupţie deosebit de puternică s-a produs pe 15 ianuarie 2022. Tsunamiul provocat de erupţia vulcanului subacvatic din Tonga a străbătut o distanţă de peste 6.000 de kilometri înainte să ajungă pe coastele din Victoria Land, o regiune a estul Antarcticii.

La mai puţin de două ore după sosirea tsunamiului, o fisură s-a produs în partea frontală a Barierei Drygalski. Imaginile obţinute ulterior din satelit au arătat că un aisberg cu suprafaţa de 45 de kilometri pătraţi s-a desprins din banchiză.

Studiile precedente care au vizat impactul generat de erupţia vulcanică din Tonga s-au concentrat pe perturbările atmosferice, deşi oamenii de ştiinţă bănuiau că efectele fenomenului ar putea fi mult mai extinse.

Limba de gheaţă Drygalski are o lungime de 140 de kilometri şi o grosime cuprinsă între 300 şi 700 de metri, potrivit cercetătorilor de la Facultatea de inginerie geospaţială şi ştiinţe din cadrul Universităţii Sun Yat-sen din Guangzhou. Acest gheţar a trecut prin doar două evenimente majore de fragmentare în ultimii 70 de ani, informează Agerpres.

Studiul cercetătorilor chinezi furnizează dovezi provenite din observaţii detaliate şi confirmă legătura dintre tsunami şi formarea aisbergurilor, a declarat Cheng Xiao, profesor la universitatea menţionată. Noua cercetare sugerează că stabilitatea banchizei de din Antarctica ar putea fi influenţată de evenimente extreme apărute în afara regiunilor polare, a adăugat profesorul chinez.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.