Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Baronul Bolojan umileşte sectorul cultural: După revista 'Familia', preşedintele CJ Bihor a luat în vizor Teatrul 'Regina Maria'

News.ro
Ilie Bolojan

Actorii Teatrului Regina Maria din Oradea fac un apel, printr-o scrisoare deschisă, la raţiunea şi înţelepciunea consilierilor judeţeni, cu privire la o decizie care urmează a fi luată în curând, anume comasarea Teatrului "Regina Maria" şi a Teatrului Szigligeti cu Filarmonica, dar şi înlocuirea contractelor de muncă încheiate pe perioadă nedeterminată, cu contracte pe perioadă determinată, începând cu data de 1 iulie. Intenţia de comasare vine la doar câteva luni după ce revista "Familia", în care a debutat Mihai Eminescu, şi-a pierdut personalitatea juridică, trecând în subordinea bibliotecii judeţene.

"Această decizie - un tertip de schilodire a culturii orădene - va deteriora definitiv şi iremediabil un segment important al culturii acestei urbe. Înţelegem că se doreşte crearea unei instituţii hibrid, care nu ţine cont de specificul repertorial al instituţiilor propuse spre comasare, de vechimea şi reputaţia celor două teatre şi ale filarmonicii, instituţii care au un renume naţional şi internaţional clădit în zeci de ani de muncă, instituţii care au reprezentat nu doar Oradea, ci şi România, cu succes, în prestigioase festivaluri internaţionale. CV-ul acestor instituţii nu reprezintă doar un palmares de o valoare incontestabilă al generaţiilor de artişti care au deservit cultura orădeană, ci reprezintă cartea de vizită a oraşului Oradea în România şi în Europa", se arată în comunicat.

Actorii şi personalul Teatrului "Regina Maria" au fost informaţi recent, în cadrul unei întâlniri informale, de preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan care le-a comunicat aceste două veşti surprinzătoare.

"Ni s-a comunicat dorinţa de a transforma teatrele şi filarmonica, astăzi de repertoriu, în teatre de proiecte, după model occidental şi mărirea productivităţii. Transformarea în teatru de proiecte înseamnă casarea spectacolelor de succes care, la cererea publicului, s-au jucat mai bine de şase stagiuni, şi imposibilitatea realizării unor spectacole care să se joace mai mult de o stagiune. Teatrul de proiecte presupune colaborări cu artişti care sunt liberi de alte contracte, în funcţie de disponibilitatea acestora de a se deplasa la Oradea, pentru o perioadă limitată de timp, şi presupune antamarea unor artişti care vor accepta sau nu colaborarea, în funcţie de onorariile pe care noul teatru, de proiecte, le poate oferi. Asta se doreşte astăzi? Renunţarea la o trupă sudată, matură, care poate acoperi în acest moment un repertoriu vast?," se afirmă în comunicat.

Actorii consideră, de asemenea, că, pe lângă nesiguranţa viitorului şi neavând certitudinea unei evaluări corecte a muncii artistice, "contractul de tip determinat nu oferă siguranţă nici pentru instituţie, nici pentru actor, nici pentru proiectul repertorial".

"Se doreşte încetarea contractului făcut cu acordul ambelor părţi şi încheierea altuia, doar cu acordul uneia dintre părţi. E oarecum legal, dar câtuşi de puţin moral. Credem că un Preşedinte de Consiliu Judeţean trebuie să acţioneze perfect legal, fiind în acelaşi timp şi un exemplu de moralitate pentru cetăţenii în slujba cărora e pus", scriu angajaţii teatrului.

Când a fost întrebat care este raţiunea acestei modificări a contractelor, răspunsul preşedintelui CJ Bihor, Ilie Bolojan a fost: "Pentru că trebuie" şi "pentru că aşa e în Europa".

"Ne cerem scuze, dar cu tot respectul cuvenit pentru toate lucrurile bune pe care le-a făcut domnia sa în acest oraş, "Pentru că trebuie" e un răspuns cam "subţire" şi ne duce cu gândul la un regim de tristă amintire. Atragem totodată atenţia că această tentativă de modificare contractuală este şi o portiţă de concediere în grup", afirmă actorii.

Iar modelul european de contract pe perioadă determinată nu va funcţiona în România, se arată în scrisoare, decât dacă va fi implementat treptat.

"El trebuie să aibă mai multe beneficii decât cel pe perioadă nedeterminată. În Europa actorii au venituri mai mari, ca să poată trăi decent şi în perioada dintre contracte. Tot în Europa există sindicate şi organizaţii artistice foarte puternice care apără statutul artistului reprezentat, statut inexistent în România. Modelele europene au fost implementate după ani de cercetare şi protejează artiştii prin mecanisme financiare clare, substanţiale şi eficiente. În România nu există astfel de mecanisme. "Tradiţia" în România este să se importe fără a sta prea mult pe gânduri," se menţionează în comunicat.

Teatrul "Regina Maria" are în structura sa actuală Teatrul Arcadia (actualmente Trupa Arcadia, care deserveşte spectatorii copii din Oradea şi judeţ), Ansamblul Artistic Profesionist Crişana şi Trupa "Iosif Vulcan". Iar Teatrul Szigligeti cuprinde Ansamblul Nagyvarad, Trupa Lilliput şi Trupa Szigligeti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.