Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bașcanul Găgăuziei va fi învestit pe 19 iulie

Facebook
Evghenia Guțul

Bașcanul UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul, va fi învestită pe 19 iulie, au anunțat reprezentanții Adunării Populare de la Comrat, făcând trimitere la legislația electorală din regiune.

Candidata Partidului politic Șor, declarat recent neconstituțional, urmează să depună jurământul în cadrul unei ședințe festive a Adunării Populare a Găgăuziei.

Curtea de Apel Comrat a validat la 22 mai rezultatele alegerilor pentru funcția de bașcan (guvernator) al autonomiei găgăuze, confirmând victoria Evgheniei Guțul, în pofida încălcărilor reclamate de oamenii legii.

Cerând instanței să recunoască victoria Evgheniei Guțul cu 52% din voturi, președinta Comisiei Electorale a Găgăuziei, Iana Covalenco, a spus că „nu au fost constatate nereguli evidente care ar fi putut afecta rezultatele alegerilor”.

După primul tur al alegerilor din Găgăuzia, oamenii legii au deschis un dosar penal privind coruperea alegătorilor și finanțarea ilegală a echipei candidatei Partidului Șor. Poliția susținea că are probe care ar arăta că activiștii Partidului Șor ar fi primit fiecare câte 15.000 de lei pentru a convinge 30 de alegători să voteze în favoarea Evgheniei Guțul.

Pe 19 mai, Centrul Național Anticorupție a anunțat că a desigilat plicurile cu listele electorale confiscate de la Comisia Electorală din Găgăuzia. CNA, Procuratura Anticorupție și Poliția au „bănuieli rezonabile” că în listele de votanți au fost incluse persoane decedate sau aflate peste hotare, ceea ce ar pune la îndoială rezultatele alegerilor.

Alegerile pentru funcția de bașcan s-au desfășurat pe data de 30 de aprilie, iar în turul doi de scrutin, din 14 mai, bătălia s-a dat între doi candidați pro-ruși: Evghenia Guțul, din partea Partidului Șor, și Grigori Uzun, susținut de Partidul Socialiștilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.