Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Băsescu a închis ieri Antena3

Screenshot_1

Cam așa se înțelegea din văicăreala televizată pusă la cale aseară de Mihai Gâdea și echipa de zgomote. De fapt, în asta constă marea problemă a celor de Antena3 în acest moment. Lipsa de credibilitate, numărul tot mai mic al celor care se uită în gura lor. Traian Băsescu nu mai e președinte de mai bine de un an. Între timp, ”sistemul”, pe care Antena3 nu încetează să-l invoce, a țintit direct în curtea fostului șef de stat. Asta e partea flagrantă a propagandei mincinoase.

Cealaltă parte, că Antena3 se închide, e ceva mai subtilă și, din cauza asta, probabil mai ușor de înghițit de fanii Trustului lui Voiculescu, atâți câți au mai rămas. Antena3 nu se închide. Și nici o altă televiziune din Trustul Intact. Dimpotrivă, poate emite în continuare. Ceea ce au pus ieri în mișcare trupele de șoc în studiourile postului de știri a fost somația primită de la ANAF, care cere evacuarea sediilor pe care le ocupă televiziunile deținute de familia Voiculescu. După condamndarea acestuia, s-a decis recuperarea prejudiciului din dosarul ICA prin confiscarea averii. Sediile respective fac parte din averea încarceratului domn Voiculescu. Ele au intrat deja în posesia statului român, iar acesta trebuie să le valorifice pentru a recupera prejudiciul din dosar.

Ceea ce cer azi Mihai Gâdea și ai lui, adică să plătească în continuare chirie ANAF (noul proprietar), nu poate face obiectul unei negocieri, întrucât ar însemna ca statul să valorifice bunul prin închiriere, ceea ce ar însemna ca prejudiciul să fie recuperat în 20-30 de ani sau mai mult, depinde de valoarea chiriei. Or, așa ceva e absurd. Inculpatul a furat banii dintr-o bucată, iar statul ar trebui să-i ia înapoi în rate.

Trustul Intact e o firmă profitabilă. Schimbarea sediului nu e o așa mare dramă. Sigur, nu se poate face în cinci zile, dar cei din trust cunoșteau de un an și jumătate deznodământul condamnării lui Voiculescu. E straniu că ANAF nu a trimis nicio somație în tot acest timp.

Tactica ”gurilor de foc” de la Antena3 de a se victimiza e proastă. Nu face decât să accelereze și mai mult căderea în gol pe scala încrederii publicului. Ei știu foarte bine că încredere nu este egal cu audiență (aseară au făcut audiențe record, dar cei care s-au uitat la ei s-au uitat cu satisfacție și batjocură). Este interesantă fundătura în care a ajuns postul lui Voiculescu, dar și similitudinea cu situația PSD. Similitudinea pleacă, desigur, și de la suprapunerea audienței unora cu electoratul celorlalți.

Antena3 e lider de audiență, PSD e lider pe eșechierul politic. Dacă te uiți pe facebook, acolo unde există deja mai bine de 8 milioane de utilizatori, realizezi cât de izolate sunt cele două entități politico-mediatice. Pasiunile negative pe care Antena3 și PSD le-au folosit împotriva adversarilor se întorc acum împotriva lor ca o reflexie în oglindă.

Nu e de mirare că, dintre toate partidele, PSD (și satelitul lor, ALDE) a fost singurul care a intervenit în apărarea Antenei3 ieri seară. Cele două conglomerate politico-mediatice împărtășesc cumva același destin. Sunt încă mulți, dar pe cale de extincție. Ce vedem sunt doar niște zbateri de ultim moment.

E de salutat faptul că în ciuda eforturilor Trustului lui Voiculescu de a se pune bine cu puternicii zilei, după prezidențialele din 2014 și căderea guvernului Ponta, o instituție a statului, ANAF, merge mai departe cu procedura recuperării prejudiciului. Probabil că e tot meritul DNA, care începuse deja să suspecteze că ezitările Fiscului în recuperarea banilor încep să aibă iz penal.

Pentru marea bătălie de la București, avem deja un semnal important. Nu se știe cât de în serios îl va lua PSD. Candidata pe care o propune, Gabriela Vrânceanu-Firea este asociata atât cu social-democrații, cât și cu Antena3. Împotriva celor două entități se ridică cu mare ușurință valuri de protest și bășcălie în mediile online. Un candidat, dintre cei mulți anunțați, din spectrul ”centru-dreapta”, care se urcă pe un asemenea val, poate spulbera chiar și într-un tur propunerea PSD, care, pentru a câta oară deja?, pare că are toate cărțile în mână, dar sfârșește mușcând țărâna.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.