Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Băsescu, după discuția cu Cioloș: Cea mai bună variantă ar fi asumarea răspunderii - MP vrea și 300 de parlamentari

Președintele Mișcarea Populară Traian Băsescu a declarat, după discuția cu premierul Dacian Cioloș, că sunt necesare alegeri în două tururi, dar nu așa cum le vede PNL, ci două tururi și la primari și la președinții de Consilii Județene. Totodată, MP a cerut și 300 de parlamentari, 100 de senatori și 200 de deputați.

”Dacă e doar la primari revenim la niște obiceiuri vechi. Dacă legea pe care am promulgat-o eu a avut neajunsuri cu alegerea primarilor într-un singur tur, a avut marele avantaj că a introdus votul uninominal la președinții de CJ-uri. Suntem de acord cu susținerea premierului că nu este democratic să modifici legile electorale prin OUG. Dar noi de la MP am considerat că sunt două variante, pe care i le-am propus”, a precizat Traian Băsescu.

Astfel că președintele MP i-a spus premierului Dacian Cioloș că asumarea răspunderii de Guvern este un act profund ce ține de voința guvernului, fiind în același timp mai profund democratic decât darea unei Ordonanțe de Urgență.

”Însă noi am sugerat dacă se adoptă această variantă (OUG n.red.) atunci reforma electorală trebuie dusă până la capăt, alegerea în două tururi și a președinților de CJ  și Parlament de 300 de membri, cu 100 de senatori și 200 de deputați, în acest sens MP  a depus un proiect de lege în Parlament, care urmează să fie dezbătut”, a mai spus președintele MP.

Traian Băsescu a mai spus că dacă acest lucru nu va fi asumat de Guvern, există varianta ca cei care au propus alegerea primarilor în două tururi să o promoveze prin Parlament, iar parlamentarii MP vor semna.

”Vă pot spune că nu am așteptat un răspuns pe loc de la premier, a fost o discuție cu argumente pro și contra pentru o soluție sau alta, dar este greu să iei o decizie la masa discuțiilor. Cred că va adopta soluția care îl ține departe de o implicare consistentă, le va spune: Cei care vreți modificări promovați legea prin Parlament”, a mai completat fostul președinte.

Totodată, Traian Băsescu crede că nu vor fi probleme logistice mari dacă se introduce alegerea primarilor în două tururi, la scrutinul din iunie. Întrebat dacă Guvernul Cioloș ar putea cădea prin moțiune de cenzură, dacă își asumă răspunderea, Băsescu crede că nu se va întâmpla asta, mai ales pentru faptul că a ”introdus norme democratice”.

Din delegația Mișcării Populare au făcut parte Traian Băsescu, Eugen Tomac, Dorel Onaca și Clement Negruț.

Citește și Dragnea: Cioloș nu va da OUG pentru alegerea primarilor în două tururi

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.