Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Băsescu EXCLUDE VEHEMENT un program pentru integrarea României în zona euro: 'Este GREŞIT...'

romaniatv.net
traian basescu nervos

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, joi, că România îndeplineşte criteriile privind aderarea la euro din 2013 şi a susţinut că ideea unui program care să vizeze integrarea în această zonă este greşită.

Citeşte şi: Dragnea, explicaţii de ULTIM MOMENT despre modificările de la Pilonul II de pensii - VIDEO

"Chiar dacă vin în contradicţie cu puncte de vedere exprimate de specialişti extrem de competenţi în ceea ce priveşte integrarea României în euro, nu pot să nu remarc faptul că din 2013 România îndeplineşte toate criteriile de la Maastricht şi probabil cu nişte măsuri nefericite ar putea să iasă din unele la anul, dar sper să nu iasă, şi a gândi un program care să vizeze integrarea este după părerea mea greşit. România are obligaţia ca la momentul în care îndeplineşte criteriile de la Maastricht să înceapă procesul de integrare în euro-zonă, pentru că, în mod cert, vor fi două abordări în UE: una pentru euro-zonă şi una pentru non-euro. (...) Una din esenţele UE, dincolo de setul de valori, o reprezintă moneda unică, aici eşti sau nu eşti parte a UE", a spus fostul şef al statului, la evenimentul "10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană: de la coeziune la convergenţă", organizat la BNR. 

El a subliniat că este adeptul prezenţei României în UE şi a arătat că de la aderare ţara noastră are un bilanţ financiar pozitiv în relaţia cu Uniunea. 

"Am primit circa 43 de miliarde de euro şi am plătit circa 14,5 miliarde de euro ca membri ai UE", a amintit Băsescu, care a menţionat şi dublarea PIB-ului, diminuarea şomajului cu 3,6% la sfârşitul anului 2016, creşterea salariilor, creşterea de productivitate în cei zece ani de când România este stat membru al UE.

Fostul şef al statului a afirmat totodată că UE este străbătută de o serie de crize, indicând criza de identitate, criza de resurse, criza de viziune, criza Schengen, criza migraţiei, criza de securitate şi criza teroristă.

Citeşte şi: ULTIMA ORĂ: Ministrul de Finanţe, modificări de PROPORŢII la impozite. Se anunţă măsuri DURE pentru multinaţionale - VIDEO

"Noi nu avem o viziune unitară la nivelul liderilor participanţi la Consiliul European privind viitorul UE. UE nu este capabilă să dea garanţii de securitate propriilor cetăţenilor în momentul de faţă. Ne întrebăm de ce nu rezolvă UE propriile crize. Concluzia mea (...) este una singură: lipsa de integrare. Integrarea prea puţină a statelor membre ne face să nu putem rezolva crizele pe care le avem. (...) Încă nu suntem pregătiţi politic şi moral pentru marile decizii care să scoată UE din criză, inclusiv din criza de credibilitate. (...) Soluţia pentru crizele pe care le are UE, crize care vor creşte numeric şi probabil se şi vor adânci este una singură: accelerarea procesului de integrare", a punctat fostul preşedinte. 

În opinia sa, UE este tot mai "firavă" deoarece politica externă nu este delegată Înaltului Reprezentant al Uniunii. Traian Băsescu a completat că UE poate să descurajeze singură Federaţia Rusă pe Flancul estic cu bugetul pe care îl are, cu condiţia să-şi integreze forţele militare. 

Fostul şef al statului a vorbit şi despre Europa cu mai multe viteze. 

"Cei care s-au speriat de Europa cu două viteze, în urma declaraţiei de la Roma, trebuie să ştie că statele membre, prin Tratatul de la Lisabona, au dreptul să formeze grupuri pe programe şi proiecte individuale", a spus Băsescu. 

Potrivit acestuia, într-o "lume tripolară", soluţia ar fi o Europă integrată într-un parteneriat consolidat cu SUA.

Citeşte şi: Iohannis, mesaj TRANŞANT: 'Aderarea României la zona euro este un demers ESENŢIAL' .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.