Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Băsescu: În dosarul Belina miza nu e arestarea lui Dragnea, ci închiderea robinetului său de bani de la Ministerul Dezvoltării

basescu dragnea

Senatorul Traian Băsescu, preşedinte PMP, susţine că în dosarul "Belina" infracţiunea ce ar trebui anchetată este traficul de influenţă, şi nu abuzul în serviciu, şi că miza nu este arestarea lui Liviu Dragnea, ci închiderea "robinetului de bani" pe care acesta l-ar avea la dispoziţie pentru "baronii locali" prin Ministerul Dezvoltării.

"V-am spus că am urmărit declaraţia domnului preşedinte Iohannis, care-l atacă virulent pe Tudorel Toader că a spus că trebuie să meargă în contencios administrativ (hotărârea de guvern în cazul Belina - n.r.). Aceeaşi afirmaţie am făcut-o eu cu o seară înainte (...). Şi de ce am făcut-o? Pentru că eu citesc. Este paragraful 79 din Decizia 68 din februarie 2017 a CCR, care spune aşa: din punct de vedere formal al autorităţii emitente, atât legislaţia secundară (HG-urile), cât şi legislaţia primară (OUG-uri) reprezintă acte administrative. Dreptul comun în materia actelor administrative îl constituie Legea contenciosului administrativ, deci, nu avea ce căuta în penal cu 'Belina', ci în contencios administrativ. Şi acolo, odată anulată hotărârea de guvern în contencios administrativ - pentru că trebuie anulată, n-a respectat o lege organică -, i-aş fi luat pe trafic de influenţă, dar întâi parcurgeam procesul corect", a declarat Traian Băsescu marţi seară la TVR 1, întrebat ce părere are despre evoluţiile şi reacţiile declanşate de dosarul "Belina".

Fostul şef al statului a adăugat că invocând ca acuzaţie "abuzul în serviciu", procurorii DNA care conduc urmărirea penală în acest dosar "scapă de răspunderea de a crea probe". "Este clar că aici a fost trafic de influenţă, pentru că a venit coroborat şi cu un proiect de lege depus de Şerban Nicolae în Parlament, pe care l-am respins eu la comisie, prin care pe aceste insuliţe din Dunăre şi grinduri care se formează facem cazinouri, jocuri de noroc, activităţi economice, scutite de taxe. Deci, este clar că a fost un trafic de influenţă, nu are nimic în comun cu abuzul în serviciu, iar materia nu este de discutat de procurori în această fază, ci în contencios administrativ", a afirmat Băsescu.

Fiind întrebat dacă, în atare condiţii, dosarul "Belina" este unul politic, cu o singură "ţintă", liderul PMP a spus: "Nu, voi toţi aveţi fixul ăsta că ţinta este Dragnea. Aici avem închiderea robinetului pentru baronii lui Dragnea. Toţi ştiu că Dragnea este puternic cât dă în teritoriu bani iar Shhaideh (Sevil Shhaideh - n.r.) este omul care poate să facă lucrul ăsta. În momentul în care Dragnea nu ar mai avea acces la acest Minister al Dezvoltării - care are 30 de miliarde credit de angajament, deci nu are nevoie de bani europeni, îi iau şi vor plăti guvernele următoare şi românii -, în momentul în care Dragnea nu ar mai avea omul lui la acest minister, ar fi foarte greu să-şi servească clientela", a apreciat Băsescu.

Spunându-i-se că, totuşi, din explicaţiile sale, miza dosarului este tot Liviu Dragnea, liderul PMP a spus: "Da, dar eu cred că nu vrea nimeni să-l aresteze, ci vrea să-i ia robinetul de bani".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.