Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Băsescu trasează directive în partid după decizia CJUE pe tema cuplurilor homosexuale (AUDIO)

facebook.com
Traian basescu Senat

Traian Băsescu reacţionează la decizia Curţii de Justiţie a UE care obligă România să dea drept de liberă circulaţie şi de şedere unui american căsătorit în Belgia cu un cetăţean român. În şedinţa Consiliului Naţional al PMP de marţi, 5 iunie, Băsescu le-a atras atenţia colegilor de partid să aibă grijă cum se exprimă pe acest subiect.

"Aş face o observaţie legată de hotărârea CJUE legată de familia de homosexuali româno-americani. Sunteţi la curent că CJUE obligă România să-i acorde drept de rezidenţă soţului american al cetăţeanului român, fără să ne oblige să recunoaştem familiile homosexuale. Nu putem să-i luăm dreptul de a vieţui cu alesul inimii micului american. Asta e viaţa. Deci atenţie când vorbim de familia tradiţională, că viaţa evoluează şi o să ne lovim chiar de legislaţie americană din punctul ăsta de vedere", a afirmat Băsescu, potrivit unor înregistrări intrate în posesia STIRIPESURSE.RO.

Curtea de Justiţie a UE a decis marţi în cazul cuplului homosexual Adrian Coman - Clai Hamilton, stabilind că, fără a fi obligate să autorizeze căsătoriile între persoane de acelaşi sex, statele UE trebuie să garanteze drepturile ce decurg din cel de rezidenţă inclusiv pentru soţii de acelaşi sex ai cetăţenilor Uniunii Europene, chiar dacă partenerul provine din ţări non-UE.

Conform hotărârii Curţii, "deşi statele membre au libertatea de a decide dacă autorizează sau nu căsătoriile între persoane de acelaşi sex, nu pot obstrucţiona libertatea de rezidenţă a unui cetaţean UE refuzând să garanteze soţului de acelaşi sex, provenit dintr-un stat non-UE, drepturile ce decurg din rezidenţa pe teritoriul lor".

Avocatul general al CJUE Melchior Wathelet susţinea, în ianuarie 2018, că în cazul cuplului Coman-Hamilton România ar trebui să-i recunoască drept soţi prin prisma directivei privind libera circulaţie, el considerând că noţiunea de „soţ” în cadrul directivei europene privind libera circulaţie include şi soţii de acelaşi sex.

Adrian Coman, Clai Hamilton şi Asociaţia ACCEPT au fost audiaţi de Marea Cameră a CJUE pentru stabilirea definiţiei termenului „soţi” în legislaţia europeană privind libera circulaţie pe teritoriul UE în data de 21 noiembrie 2017.

Cazul a ajuns pe masa judecătorilor europeni după ce opinia lor a fost solicitată de Curtea Constituţională a României, pentru a stabili dacă articolele din Codul Civil care interzic recunoaşterea căsătoriilor gay încheiate în afara României sunt constituţionale sau nu.

După hotărârea CJUE, cazul va reveni la CCR, pentru o decizie finală în speţă. Hotărârea judecătorilor europeni este obligatorie atât pentru instanţa din România, cât şi pentru toţi judecătorii din Uniunea Europeană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.