Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO | Obiectele Reginei Maria au ajuns în pivnițe insalubre, iar inima într-o caserolă de plastic

Wikipedia
Regina Maria

Maria Alexandra Victoria, cunoscută ca Regina Maria a României, a fost o personalitate deosebit de importantă în contextul istoric al României și Europei. Ea s-a născut pe 29 octombrie 1875 la Eastwell Park, în Anglia, și a trecut în neființă pe 18 iulie 1938 la Castelul Pelișor din Sinaia, România. A fost partenera regelui Ferdinand I al României și a deținut titlul de regină a României în perioada 1914-1927.

Regina Maria a avut realizări remarcabile, printre care sprijinul oferit României în timpul Primului Război Mondial. Ea s-a dedicat activ îngrijirii răniților, a susținut diverse cauze caritabile și a oferit sprijin moral soldaților români. În plus, a avut un rol esențial în reprezentarea României pe plan internațional și în cercul diplomatic.

O altă latură notabilă a personalității sale a fost pasiunea pentru scriere. Regina Maria a scris mai multe cărți, cel mai cunoscut fiind jurnalele și corespondența ei, care au oferit o perspectivă valoroasă asupra evenimentelor istorice și vieții de la curtea regală a României.

Interesul său pentru artă, literatură și arhitectură a fost evident și a contribuit la promovarea culturii românești și la dezvoltarea patrimoniului artistic și arhitectural al țării.

După decesul regelui Ferdinand I în 1927, Regina Maria a continuat să fie activă în domeniul public și caritabil, însă într-un ritm mai redus. A părăsit această lume în 1938 și a fost înmormântată la Curtea de Argeș, România, alături de soțul său și de alți membri ai familiei regale.

Regina Maria a lăsat o amprentă profundă în istoria României, fiind apreciată și iubită de popor pentru dedicarea sa față de țară și pentru contribuția semnificativă adusă națiunii.

Din păcate, după moarte Reginei dorințele acesteia nu au fost nici pe departe îndeplinite.

Obiectele care au aparținut Reginei Maria au ajuns în pivnițe insalubre, iar inima ei a fost plimbată în mai multe locații.

"Regina Maria, prin testament, a vrut ca inima să îi rămână la Bran. Când a venit războiul, al Doilea Război Mondial, fiica ei, principesa Ileana, s-a urcat pe vapor, s-a dus la Balcic şi a adus inima reginei la Bran. A stat puţin la Bran, după care a fost mutată la Vama Bran, într-o criptă de piatră, în perete, vreo 20 de ani.

A venit directorul Muzeului Bran, un domn care trăieşte şi azi, domnul Hajdeu, şi a fost desfăcută cu ranga inima reginei Maria. Cutiile au fost sparte, etc. Cutia în care a fost inima reginei Maria a fost făcută cadou de femei din România, făcută din argint. Ulterior, a fost dusă la Muzeul de Istorie într-o cutie de plastic, într-o casoletă, cum zic femeile din piaţă.

După care, cred că de vreo 5 ani de zile, odihneşte în camera de aur a castelului Pelişor, unde dumneai s-a şi stins. Pe hârtie, acolo s-a stins. Pe nehârtie, s-a stins la Balcic, acolo a fost sufletul dumneai tot timpul. Şi, practic, nu îi respectăm nimic.

Ai o regină puternică care, prin dorinţă testamentară, îşi leagă inima de castelul Bran şi tu i-o duci la Pelişor...

Și lucrurile care i-au aparținut și erau la Castelul Bran, au fost ”aruncate” din castel după ce a venit noul ”boier” al castelului.

Ministerul Culturii a închiriat un restaurant vis-a-vis de Castelul Bran, iar toate obiectele de valoare ale Reginei Maria se află în niște pivnicioare insalubre.

Se organizează anumite expoziții temporare pentru că lucrurile și artefactele Reginei nu ar avea loc în acel restaurant, închiriat cu 4500 de euro/lună.", a spus Cătălin Oprişan, jurnalist, la Un Podcast, moderat de Geanina Iacob.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.