Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BĂTAIE de joc: românii au primit amenzi NECONSTITUȚIONALE în valoare de 170 de milioane de euro

Mediafax
amenda amenzi politist

Autorităţile au aplicat mai mult de un milion şi jumătate de amenzi pe perioada stărilor de urgenţă şi alertă, în valoare totală de peste 170 de milioane de euro, a declarat joi senatorul AUR Ionuţ Neagu, care a afirmat că acestea au fost "dictate de Guvern în pandemie".

Senatorul Ionuţ Neagu a adresat o întrebare parlamentară ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, privind cuantumul amenzilor date în timpul pandemiei de COVID-19.

"Potrivit răspunsului oferit de ministrul Bode, 'pentru nerespectarea prevederilor legale ce stabilesc măsurile pentru combaterea COVID-19, în perioada 16.03.2020 - 15.04.2021 au fost aplicate (de poliţişti şi de poliţiştii locali) 1.527.812 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 856.429.939 lei', echivalentul a 170.868.450 de euro. Altfel spus, românilor li s-au dat mai mult de un milion şi jumătate de amenzi pe perioada stărilor de urgenţă şi alertă, în valoare totală de peste 170 de milioane de euro. Motivul: nepurtarea măştii de protecţie sau lipsa declaraţiei pe propria răspundere", a afirmat joi Neagu într-un comunicat de presă.

Conform senatorului AUR, CCR a declarat neconstituţionale prevederile legale cuprinse în ordonanţele militare prin care au fost stabilite amenzile pentru nerespectarea restricţiilor impuse de starea de urgenţă. De asemenea, Curtea a fost de părere că şi cuantumul acestor amenzi este prea mare în raport cu posibilităţile financiare ale populaţiei, în condiţiile în care pensia medie lunară din România este de circa 1.200 de lei, iar salariul mediu lunar depăşeşte uşor suma de 3.000 de lei.

Neagu mai precizează că au fost cazuri când poliţiştii au aplicat amenzi maxime românilor de rând, în timp ce demnitarilor sau guvernanţilor le-au fost date amenzi minime.

"Am văzut recent cum aceiaşi poliţişti le aplică amenzi maxime, de 2.500 de lei, românilor de rând, şi amenzi minime, de 500 de lei, demnitarilor sau guvernanţilor - a se vedea cazul notoriu şi scandalos al ministrului Raluca Turcan - amenzi minime (500 de lei). Caracterul neconstituţional şi abuziv al acestor prevederi legale le-a permis şi poliţiştilor să abuzeze deseori de dreptul lor de a le întocmi românilor procese-verbale pentru nerespectarea restricţiilor impuse de starea de urgenţă şi, ulterior, de starea de alertă. În numeroase cazuri relatate de presă şi observate de noi toţi, poliţiştii înşişi nu purtau mască de protecţie în timp ce le aplicau amenzi românilor pentru nepurtarea măştii de protecţie", a mai spus Neagu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.