DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Bătaie între puterile statului. Magistrații au găsit butonul roșu

Wikipedia
capitoliu

Separația puterilor este un principiu fără de care nu poate exista o societate democratică. În ultima perioadă asistăm la o nouă perspectivă a necesității separației puterilor în stat: dacă nu le ținem separate, se pare că se iau la bătaie.

Am asistat cu toţi, marţi, în aplauzele mulţumilor însetate de "sânge", la un veritabil asalt al puterii legislative asupra puterii judecătoreşti. Plenul Camerei Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege de eliminare a pensiilor de serviciu. În doar 24 de ore, ÎCCJ a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională, iar CSM a denunţat "modalitatea inacceptabilă în care Parlamentul României a înţeles să se raporteze la autoritatea judecătorească, adoptând o măsură cu consecinţe grave asupra independenţei justiţiei şi statutului magistratului în lipsa oricărui dialog instituţional onest".

Adevărata opţiune nucleară, care arată că în ring se află o putere a statului, nu o categorie socială neajutorată, a trecut aproape neobservată în ultimele zile, deşi a fost menţionată în comunicatele de presă a numeroase tribunale (Bucureşti, Arad, Bihor, Satu Mare, Maramureş, Mureş, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Bacău, Călăraşi etc.). Magistraţii au anunţat că vor refuza să participe la constituirea Birourilor Electorale pentru alegerile din acest an.

Potrivit legislaţiei electorale, Biroul Electoral Central şi Birourile Electorale Judeţene sunt conduse de preşedinte sau de locţiitorul acestuia. Ambele funcţii sunt ocupate, prin tragere la sorţi, de judecători de la ÎCCJ, în cazul BEC, respectiv de judecători de la tribunale, în cazul BEJ, tocmai pentru că aceştia reprezintă garanţia echidistanţei şi a desfăşurării corecte a alegerilor. Nimeni nu a prevăzut pe cale legislativă posibilitatea unui refuz din partea judecătorilor, însă este cât se poate de clar că, în lipsa acestora, Birourile Electorale nu pot funcţia, deci nici alegerile nu pot fi organizate.

În eventualitatea în care s-ar găsi persoane care să-i acuze pe judecători de comiterea unor abateri disciplinare (cum ar fi refuzul nejustificat de îndeplinire a unei îndatoriri de serviciu) sau chiar a unor infracţiuni, pentru refuzul de a desemna reprezentanţi în BEC şi BEJ, trebuie avut în vedere faptul că atât persoanele responsabile pentru cercetarea magistraţilor protestatari, cât şi persoanele responsabile de judecarea acestora ar fi parte a protestului.

Cu acest "buton roşu" în buzunar, preşedintele şi vicepreşedintele CSM vor avea joi o discuţie cu Klaus Iohannis, principalul promotor al ideii de alegeri anticipate. Care alegeri anticipate, aţi ghicit, nu se pot desfăşura fără concursul judecătorilor, la fel ca orice alt tip de alegeri.

Sigur, posibilitatea ca un asemenea scenariu să devină realitate este extrem de mică. Chiar şi aşa, celelalte două puteri ale statului nu pot ignora faptul că puterea judecătorească poate oricând să blocheze o ţară întreagă dacă este ignorată total în procesul decizional. Rămâne totuşi întrebarea: Pe cine au supărat magistrații?

Epopeea pensiilor de serviciu ale magistraților a izbucnit de nicăieri și s-a propagat cu o viteză amețitoare. Dezbaterile sunt atât de intense încat nimeni nu mai știe de unde a început totul. Având toate elementele unei lebede negre, eliminarea pensiilor pare să fi resetat jocurile din justiție. Aproape nu mai contează cine mai e la butoane sau ce facțiuni se mai luptă pentru influență sau pentru a-și impune favoriții din diverse funcții. Parcă nici problema SIIJ nu mai e o problemă atât de acută, iar ameninţarea vine acum de undeva din afară. Pare că cineva le transmite magistraţilor că sunt doar atât de puternici cât li se permite să fie.

___

FOTO: Capitoliul Statelor Unite ale Americii, văzut de clădirea Curţii Supreme a SUA

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.