Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bătălia de la Capitală: cum se joacă meciurile în fiecare sector. Alianța de dreapta riscă un eșec de proporții/ ANALIZĂ

sah batalie politica

Alegerile locale din 27 septembrie vor fi total atipice, iar bătălia pentru Capitală este de departe cea mai interesantă dintre toate. Alianța dintre PNL și USR-PLUS, dar lăsarea pe dinafară a PMP-ului generează mari probleme pe dreapta. Pe stânga, PSD i-a lăsat în afara jocului pe cei de la Pro România și Robert Negoiță, iar oamenii lui Victor Ponta ar putea rupe serios din voturile PSD.

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 100: Imbecililor! Nu Firea nu vă dă apă caldă!

Analiză pentru fiecare sector în parte:

La Sectorul 1, bătălia se va da între Clotilde Armand din partea USR-PLUS și PNL, în confruntare directă cu Dan Tudorache de la PSD. În luptă va intra și Ioana Constantin de la PMP, care va rupe din voturile dreptei. Este o bătălie pe muchie de cuțit și chiar dacă, la prima vedere, favorită ar fi Clotilde Armand, faptul că luptă împotriva primarului în funcție și împotriva unui alt candidat pe partea dreaptă i-ar putea genera probleme foarte mari. Bătălia este una extrem de strânsă și, probabil, lucrurile se vor decide în campania electorală, în funcție de prestația candidaților.

La Sectorul 2 se poate aplica celebrul proverb: când doi se bat, al treilea câștigă. PNL l-a sacrificat pe altarul negocierilor cu USR-Plus pe Dan Cristian Popescu, favorit pentru a câștiga această bătălie. În schimb, din partea alianței PNL-USR-PLUS va candida Radu Mihaiu, un personaj cu ceva mai puțină notorietate. Pe partea stângă revine în forță Neculai Onțanu, sprijinit de PSD, dar și de PPUSL, partidul lui Dan Voiculescu. Refuzat de liberali, Dan Cristian Popescu ar putea intra independent în cursa pentru Sectorul 2, ceea ce va însemna o canibalizare a voturilor pe dreapta în urma căreia poate câștiga ”vulpoiul” Onțanu. Fost primar al Sectorului 2, Onțanu cunoaște bine jocurile și butoanele de apăsat într-o campanie electorală, de aceea este posibilă o victorie a celor de la PSD.

La Sectorul 3 este, practic, nu meci fără istoric. Robert Negoiță defilează și va câștiga alegerile fără mari bătăi de cap. PNL l-a aruncat în luptă pe ”iepurașul” Dan Moraru, un candidat necunoscut și cam fără istoric.

La Sectorul 4 bătălia este fără istoric. Actualul primar Daniel Băluță stă foarte bine în sondaje, iar ceea ce se vede în urma lui în sector îl creditează de departe cu prima șansă. Cei de la USR-PLUS au aruncat-o în luptă pe Simona Spătaru, cea care riscă să fie doar un partener de antrenament pentru actualul primari.

La Sectorul 5, PNL avea un candidat care stătea foarte bine în sondaje, Dan Croitoru. USR l-a refuzat categoric, iar liberalii au cedat. Astfel, din partea alianței de dreapta va candida Cristian Băcanu, liderul filialei PNL. Pe stânga se anunță o bătălie interesantă între actualul primar Daniel Florea și Cristian Popescu Piededone, dar în luptă ar putea intra și Marian Vanghelie. Va fi o bătălie strânsă, candidații fiind foarte apropiați, iar în final diferența ar putea să fie de doar câteva procente. Ușor favorit ar fi primarul în funcție, Daniel Florea, o regulă nescrisă a alegerilor locale.

La Sectorul 6 se anunță o bătălie interesantă între candidatul PSD Gabriel Mutu, actual primar în funcție și Ciprian Ciucu, de la PNL-USR-PLUS. Pe dreapta va candida și Ștefan Florescu, ceea ce va fi o problemă reală pentru Ciprian Ciucu. În aceste condiții, ușor favorit este Gabriel Mutu, primar în funcție.

În urma analizei fiecărui sector în parte putem concluziona faptul că dreapta are șanse reale doar în Sectorul 1, în restul de 5 sectoare fiind favoriți cei de la PSD sau oameni de pe zona de stânga. Așa arată tabloul la linia de start, dar orice campanie electorală poate aduce cu sine o mulțime de surprize sau scandaluri care să polarizeze electoratul de partea unuia dintre candidați.

În ceea ce privește Primăria Capitalei, ecuația este și mai complicată. De unde părea că vom avea o bătălie între Gabriela Firea și Nicușor Dan, acum intră în joc și Traian Băsescu. Acesta va rupe serios din voturile blocului de dreapta, iar Firea așteaptă să vadă candidatul propus de Victor Ponta. În cazul în care Ponta va arunca ”un iepuraș” în cursă, atunci Gabriela Firea pornește cu prima șansă în aceste alegeri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.