Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bătălia pentru Bahmut. Rusia susţine că a înregistrat progrese, Ucraina neagă informațiile: 'Lovim inamicul şi continuăm să menţinem liniile strategice'

Bahmut

Rusia susţine că forţele sale au avansat în Bahmut, în timp ce un comandant ucrainean de rang înalt a declarat că trupele sale menţin linia frontului prin oraşul distrus complet, în urma uneia dintre cele mai sângeroase lupte ale celor 14 luni de război, relatează Reuters, conform news.ro.

Rusia vede Bahmutul ca pe un punct de referinţă pentru a obţine mai multe progrese în estul Ucrainei.

Duminică, Ministerul rus al Apărării a declarat că forţele sale au securizat două blocuri în cartierele vestice ale oraşului şi că unităţile aeropurtate asigurau întăriri în nord şi sud.

Generalul ucrainean Oleksandr Sîrski a partajat pe aplicaţia de mesagerie Telegram imagini în care apare analizând o hartă împreună cu alţi trei bărbaţi în uniformă, cu legenda "Linia frontului Bahmut. Apărarea noastră continuă".

"Lovim inamicul, de multe ori în mod neaşteptat pentru el, şi continuăm să menţinem liniile strategice", a scris el.

Reuters precizează că nu poate verifica situaţia reală de pe câmpul de luptă.

Prigojin a revendicat un control de 80% asupra oraşului


Evgheni Prigojin, şeful forţei militare private Wagner care conduce asaltul asupra Bahmutului, a revendicat un control de 80% asupra oraşului, dar Kievul a negat în mod repetat afirmaţiile potrivit cărora trupele ucrainene ar fi pregătite să se retragă.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că va continua să apere oraşul. "Este imposibil pentru noi să renunţăm la Bahmut, deoarece acest lucru va contribui la extinderea frontului de luptă şi va oferi forţelor ruseşti şi companiei Wagner şanse de a pune mâna pe mai multe dintre teritoriile noastre", a declarat Zelenski într-un interviu acordat canalului de ştiri Al Arabiya, care a fost difuzat duminică.

Tot duminică, şeful instalat de Rusia în regiunea Herson din sudul Ucrainei a negat un raport al unui grup de reflecţie american potrivit căruia forţele ucrainene ar fi ocupat poziţii pe malul estic al fluviului Nipru, care este controlat de ruşi. "Nu există niciun punct de sprijin inamic pe malul stâng (estic) al Niprului, armata noastră controlează complet acest teritoriu", a scris Vladimir Saldo pe canalul său Telegram.

Citând bloggeri militari ruşi care însoţesc trupele Moscovei, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a declarat că Ucraina a "stabilit poziţii" pe malul estic, deşi nu este clar "la ce scară sau cu ce intenţii".

Rusia şi-a retras forţele de pe malul vestic al Niprului anul trecut, ca parte a unei strategii care a însemnat o schimbare pe linia frontului în favoarea Kievului.

Natalia Humeniuk, purtătoare de cuvânt a comandamentului de sud al Ucrainei, nu a confirmat şi nici nu a infirmat raportul, dar a declarat pentru televiziunea ucraineană că sunt de aşteptat "bombardamente foarte puternice" în zonele din jurul oraşelor Herson şi Berislav de pe malul vestic. "Reacţionând la astfel de informaţii, inamicul şi-a intensificat în mod semnificativ atacurile pe malul opus", a declarat ea. Au fost răniţi civili şi aproximativ 30 de clădiri au fost distruse, inclusiv o şcoală, a precizat ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.