Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bătălie pe spațiul extremiștilor

După dispariția lui Vadim Tudor, nu a apărut un lider care să poată prelua și ridica la același nivel electoratul naționalist-extremist. PRM aproape a dispărut iar scorul său e aproape de marja de eroare. Cu toate acestea, există mai multe încercări de captare a electoratului extremist. PRU al lui Bogdan Diaconu, Alianța Noastră, partidul lui Marian Munteanu, și fostul PRM încearcă ca la aceste alegeri să smulgă câteva procente.

Putem afirma că în România există un public extremist în proporție de 10-15% din electorat. De obicei, el s-a activat și a venit la vot în momentele de criză economică, când nivelul de trai era foarte scăzut. Anii 2000 au fost anii de glorie ai acestui curent. Aveam atunci toate ingredientele necesare pentru că mesajul ”Jos Mafia, Sus Patria” să fie îmbrățișat de unii dintre români. Criză economică, privatizări dubioase, conflictul din Serbia.

Acum, nu avem același context, dar avem criza imigranților. Chiar dacă în România nu sunt prea mulți imigranți, chiar dacă și aceia care sunt nu fac probleme, fiind controlați de forțele de ordine, românii au răspuns în Eurobarometru că imigrația este principalul pericol la adresa Europei. Alte teme care se vehiculează în spațiul public și care pot aprinde naționalism-extremismul sunt:”am distrus capitalul autohton”, ” deciziile politice al României se iau la Washington și Bruxelles”.

Toate acestea teme vor fi îmbrăcate frumos și vor fi rostogolite de partidele care doresc să prindă electoratul naționalist extremist. Alianța Noastră și PRU încearcă de la zi la zi să se întărească. Marian Munteanu bate țara la picior și încearcă să își facă filiale locale. PRU racolează parlamentari și nu numai. Intrarea lui Mirel Palada în partidul lui Bogdan Diaconu va da un plus de vizibilitate. Fostul purtător de cuvânt al lui Ponta știe să joace politic, poate comunica ușor. Indiferent de cât îl urăsc cei de pe spațiul de dreapta, trebuie spus că Palada este un plus pentru PRU. Aș putea merge mai departe, să pariez că în scurt timp, lumea va asocia acest partid cu figura lui Palada și nu ce cea a lui Bogdan Diaconu, președintele partidului.

PRU versus Alianța Noastră: Marian Munteanu-versus Mirel Palada. Va fi un duel interesant,din punct de vedere politic. Vom vedea care dintre cele două partide va reuși să obțină un procent mai mare.

Va fi greu pentru cele două partide să prindă un loc în Parlament. Procentele pe care le aceste partide le vor lua vor fi mai degrabă din electoratul care ar fi votat PSD în lipsa unei astfel de opțiuni. PSD va pierde câteva procente odată cu intrarea în cursă a Alianței Noastre și a PRU-ului, ceea ce nu poate decât să îl deranjeze pe Liviu Dragnea. Dacă PSD va avea un scor sub 37%, va avea probleme în realizarea unei alianțe de guvernare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.