Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Batoane proteice sau pentru slabit

Ce sunt batoanele pentru slabit?

Sunt suplimente nutritive cu un conţinut variabil de proteine, carbohidraţi, grăsimi, fibre vegetale.
Multe firme producătoare pretind că batoanele pot inlocui o masă, că sunt echivalente cu o oarecare cantiate de carne sau că poţi slăbi cu ajutorul lor zece kilograme intr-o lună. Acest mod de a face reclama este chiar interzis in alte tari.

Ce conţin batoanele pentru slabit?
Pe etichetă vei găsi un tabel cu conţinutul de nutrienti: proteine, glucide, lipide, calorii.
Lista cu ingredientele ar trebui afişată în ordinea descrescătoare a cantităţii acestora, lucru care nu este intotdeauna respectat de producatori.

Proteine(protide)
Sunt cea mai importantă componentă intr-o dietă pentru slăbire.
Proteinele ajută la menţinerea, refacerea şi creşterea masei musculare, înlătură senzaţia de foame, consumă calorii doar pentru a fi digerate şi nu se pot transforma in grăsimi. Fară suficiente proteine in dietă corpul tău va pierde masă musculară şi tu vei pierde orice şansă de a slăbi pe termen mediu şi lung.
Sursa este foarte importantă: proteinele din carne(inclusiv peste), ou, lapte şi zer au cea mai înaltă valoare biologică. Proteina din soia are o valoare biologică redusa iar concentratele proteice din soia nu pot ţine locul unei surse de calitate(carne slaba, peşte, oua, lactate).
Citeşte pe etichetă la ingrediente şi ţine cont de sursa de proteină: este de preferat proteina din zer in faţa celei din soia. De asemenea, continuţul de proteine de pe eticheta poate fi dat de proteinele din cereale, de calitate chiar mai joasă decat soia.
Proteina din soia are şi calităţi, dar nu poate inlocui proteinele complete(de origine animala) din punct de vedere al aportului de aminoacizi esenţiali. Este de preferat o combinaţie de proteină de înalta calitate cu o proteină de soia.
Cantitatea de proteine prezentă într-o masă(din cele 4-6 zilnice), chiar şi în timpul unui regim de slăbire trebuie sa fie de 20-30g. Trebuie să ai asta în vedere atunci când iţi propui să mănânci un baton nutritiv sau “pentru slăbit” în loc de o masă.

Carbohidraţii
Sunt substanţe care elibereaza energie rapid. Corpul nu poate stoca decât o cantiate limitată, sub formă de glucoză şi glicogen- un polimer al glucozei. Orice surplus este transformat în grăsime şi depus, în special în zonele considerate inestetice: fund, coapse, burtă.
Stările de lipsă de energie sau foame necontrolată sunt date tocmai de consumul neregulat de carbohidraţi; acesta ar trebui să fie redus şi trebuie alese acele surse care nu predispun la îngrăşare.
Sursele de carbohidraţi sunt foarte importante.
Carbohidraţii care predispun cel mai mult la îngrasare provin din anumite fructe(struguri, banane), zahăr(şi toate produsele care îl conţin), miere, făină albă(şi toate derivatele ei, de la pâine la paste), cartofi, orez alb, chiar şi cereale procesate inustrial(fulgi de cereale cu ciocolata etc.
Carbohidraţii “siguri” provin din: legume fibroase(broccoli, ţelina, morcov, ardei, tomate etc.), alune şi seminţe(însoţiţi de fibre, grăsimi sănătoase şi proteine), fructe.

Fibrele
Fibrele alimentare sunt substanţe pe care corpul nu le asimilează, dar au roluri foarte importante: reglează tranzitul intestinal (cu efecte pozitive în prevenirea constipaţiei şi cancerului de colon), fixarea şi eliminarea toxinelor, dau senzaţie de saţietate. Prezenţa fibrelor într-un aliment încetineşte absorbţia carbohidraţilor şi reduce riscul de ingrăşare.
Sunt o componentă valoroasă a batoanelor nutritive, dar le poţi gasi si in: cereale, alune, nuci, migdale, legume, fructe, însoţite şi de alţi nutrienţi esenţiali: vitamine, minerale, enzime, grăsimi sănătoase. Totusi, trebuie sa avem grija la cantitatea de fibre prezenta in baton. Faptul ca scrie “fibre” pe eticheta nu inseamna si ca sunt destule inauntru.

Poliolii
Glicerolul, maltitolul, sorbitolul- sunt substante care iţi dau energie dar nu au efectele negative ale carbohidraţilor(îngrăşare, somnolenţă, foame). Sunt foarte utili în regimurile fără carbohidraţi sau atunci cand vrei energie înainte de antrenament. Din păcate preţul acestor batoane este ceva mai ridicat, însă şi rezultatele vor fi pe măsură.

Grăsimile
Până de curând grăsimile erau acuzate de toate relele: obezitate, boli de inimă, boli ale aparatului digestiv. Grăsimile asigură 9 kcal pe gram, de peste două ori mai mult decât carbohidraţii sau proteinele(aproximativ 4 kcal pe gram). Grăsimile dau un gust şi o textura mai buna alimentelor, în acelaşi timp reducând apetitul.
Problema este însa ceva mai nuanţată: există mai multe tipuri de grăsimi.
Grăsimile sănătoase se găsesc în cantităţile cele mai mari în alimentele de origine vegetală: nuci, seminte(in, susan), alune, migdale dar şi în oua sau peşte oceanic de apă rece(somon, ton). Grăsimile sănătoase iţi dau energie, asigură buna funcţionare a sistemului hormonal, reduc depresia şi retenţia de apă.
Grăsimile dăunatoare sanatăţii, al căror consum în exces trebuie evitat in mod special se găsesc în principal în surse de origine animală.
Un tip special de grăsimi sunt grăsimile trans- provenite din uleiuri vegetale hidrogenate sau parţial hidrogenate. Le mai putem găsi sub denumirea clasică de “margarină”, grăsimi vegetale hidrogenate sau sub alte denumiri, ascunse în diferite produse aparent inofensive. Cantităţi mari sunt folosite la fabricarea alimentelor ieftine, procesate industrial, produse fantomă cum ar fi “caşcavalul vegetal”, “ciocolată vegetală”, produse de patiserie, diferite paste si crème.
Ele au avantaje de ordin economic şi industrial(costuri mici, timp de păstare mare în raft, simplificarea proceselor tehnologice, dar în acelaşi timp un impact extrem de negativ asupra sănătaţii.
În funcţie de tipul de regim pe care îl ţii alege un baton care să conţină cantiatea dorită, dar cu o rezervă: nu trebuie să asociem în cadrul aceleiaşi mese grăsimile şi carbohidraţii. Deci caută un produs care să nu aibă cantităţi similare din cei doi nutrienţi.

Alte ingrediente utile
Vitamine şi minerale: caută acele batoane care au un adaos de vitamine şi minerale, pentru a le putea considera o alternativă la alimentele sănătoase, acest lucru este obligatoriu.
Garcinia Cambogia(prin acidul hidroxycitric)- poate preveni transformarea excesului de carbohidraţi în grăsimi, inhibând activitatea unei enzime esenţiale în acest proces.
Guarana- conţine diferite substanţe asemănătoare cu cofeina. Dă energie şi poate contribui la arderea accelerata a grăsimilor.
Yohimbina- este o substanţă care acţionează în special asupra zonelor inestetice: coapse, şolduri, burtă. Inhibând receptorii alfa 2(care se găsesc în cel mai mare numar în aceste zone) se blocheaza depunerea grăsimilor în aceste zone. Rezultatele apar în câteva săptămâni.
Carnitina- ajută la transportul grăsimilor şi la eliminarea toxinelor. Doza zilnică eficientă este de peste 1000mg.

Avantajele si dezavantajele
Avantajele batoanelor sunt dimensiunea redusă, posibilitatea de păstrare la temperatura mediului ambiant pentru o perioada suficient de lungă de timp, gustul plăcut, uşurinţa cu care pot fi consumate in orice moment şi în orice loc.
Dezavantajul major este preţul. Este nevoie de materii prime scumpe şi de o tehnologie înalta pentru ca un baton să se poată apropia cu adevărat de o masa, aducând toţi nutrienţii de care corpul tău are nevoie, din surse de calitate. De aceea, batoanele cu adevărat utile sunt mai scumpe decât cele produse din ingrediente de proastă calitate.

Cum poţi folosi batoanele nutritive?
În primul rând trebuie să ai o dietă bine pusă la punct. Abia după aceea te poţi gândi la folosirea batoanelor, în funcţie de conţinutul lor şi de necesarul tău de nutrienţi.
Poţi folosi batoanele cu conţinut mare de carbohidraţi imediat după antrenament, pentru refacerea rezervelor de energie. Este singurul moment când sunt permise alimente sau suplimente care să contină cantităţi mari de carbohidraţi.
Batoanele fară carbohidraţi, cu polioli sunt excelente în timpul regimurilor fără carbohidraţi(dieta ketogenică) şi înainte de antrenament, pentru energie(dacă au trecut cel puţin 3 ore de la ultima masă).
Batoanele cu cereale sau fibre sunt folosite ca înlocuitori de mese, cu rezervele de rigoare: nu conţin proteine de calitate, au în general un conţinut mare de carbohidraţi şi chiar de grăsimi hidrogenate. De multe ori, batoanele pe care scrie “fitness” sunt practic identice din punct de vedere nutritional cu batoanele considerate “dulciuri”.

Batoanele nu pot înlocui cu succes mesele obişnuite, dar pot completa alimentaţia astfel încât un regim de slăbire să fie mai usor de ţinut, cu rezultate optime şi fără a-ţi pune în pericol sănătatea.
Înainte însă de te hotarâ asupra unei mărci sau a alteia citeşte cu atenţie eticheta. Este posibil ca un baton ieftin să abia cantităţi mult mai mici din ingredientele esenţiale dar cantităţi mari din acele ingrediente de care trebuie să ne ferim.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.