Un studiu recent atrage atenția asupra riscurilor neașteptate ale băuturilor carbogazoase fără zahăr. Deși sunt promovate ca alternative mai sănătoase, acestea ar putea crește mai mult riscul de boală hepatică metabolică asociată steatozei decât sucurile obișnuite îndulcite cu zahăr.
Cercetarea, realizată pe un eșantion de aproape 124.000 de adulți din Marea Britanie, a arătat că persoanele care consumă zilnic cel puțin o doză de băutură carbogazoasă dietetică prezintă un risc cu 60% mai mare de a dezvolta boală hepatică metabolică asociată steatozei, în comparație cu un risc de 50% în cazul consumului de sucuri cu zahăr.
Această afecțiune este în prezent cea mai răspândită boală a ficatului din Statele Unite și afectează deja peste o treime din populația adultă la nivel global, scrie NYPost.
Studiul a fost realizat de Lihe Liu, cercetător în gastroenterologie la Spitalul Universitar din Soochow, China. El a atras atenția că ideea că băuturile „zero zahăr” sunt complet sigure trebuie reconsiderată, deoarece tot mai multe cercetări arată o legătură între îndulcitorii artificiali și probleme precum bolile metabolice, diabetul sau afecțiunile cardiovasculare.
Dietetic, dar mult mai periculos
Cercetătorii au menționat că atât zahărul, cât și îndulcitorii artificiali contribuie la acumularea de grăsime în ficat, însă doar variantele dietetice s-au dovedit asociate și cu un risc crescut de mortalitate cauzată de afecțiuni hepatice.
O veste încurajatoare vine însă din concluziile studiului. Înlocuirea băuturilor îndulcite cu apă a fost asociată cu o reducere semnificativă a riscului de boală hepatică metabolică asociată steatozei.
Specialiștii avertizează că, în contextul creșterii ratei obezității și a diabetului, boala hepatică metabolică asociată steatozei ar putea afecta peste jumătate din populația adultă până în anul 2040.
Comentează