Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BCE are probleme mai mari decât creşterea valorii euro, în contextul continuării pandemiei (Bloomberg)

BCE

Banca Centrală Europeană (BCE) nu are doar problema creşterii valorii euro, notează agenţia Bloomberg, argumentând că politicile monetare europene se confruntă cu provocările generate de continuarea pandemiei.

"Banca Centrală Europeană are o problemă şi nu, nu este vorba de valoarea ratei de schimb valutar. Aprecierea recentă a monedei euro a ocupat toate titlurile ziarelor, dar este o problemă minoră comparativ cu provocarea mai amplă pe care pandemia o reprezintă pentru politicile monetare. În loc de a reduce pur şi simplu valoarea euro, BCE trebuie să adopte măsuri substanţiale pentru susţinerea creşterii economice şi readucerea inflaţiei în limitele fixate", scrie Ferdinando Giugliano, editorialist al agenţiei Bloomberg, potrivit mediafax.ro.

Citește și: Ludovic Orban, mesaj pentru părinți: ‘La școală copilul este în siguranță, riscul de îmbolnăvire este minim’

De la începutul verii, euro a continuat să crească, ajungând la aproape 1,20 dolari, cel mai mare nivel din ultimii doi ani. O monedă puternică poate afecta creşterea economică, dat fiind că exporturile din zona euro devin mai scumpe. Preţurile importurilor scad, împingând în jos rata inflaţiei.

Christine Lagarde, preşedintele BCE, tocmai a prezentat noile prognoze, explicând că aprecierea euro este unul dintre motivele pentru care inflaţia ar urma să fie "mai jos, dar aproape de 2%" în următorii ani. Christine Lagarde a explicat că BCE nu fixează un nivel al ratei de schimb pentru euro, dar include valoarea monedei în analiza privind inflaţia.

"Băncile centrale evită de mult timp să facă referiri la deprecierea monetară, de teamă să nu atragă măsuri de ripostă din alte ţări. Un război monetar total ar destabiliza sistemul global, afectând toate părţile", explică editorialistul.

Citește și: Ultim moment! Marcel Ciolacu: ‘Am luat decizia ca PSD să meargă singur la aceste alegeri’

"În plus, un euro cu valoare mare nu este cea mai mare ameninţare pentru relansarea economică europeană. Mai alarmantă este amplificarea din nou a pandemiei şi riscul măsurilor stricte de distanţare. Acestea vor avea efecte asupra ritmului relansării activităţilor economice şi asupra încrederii consumatorilor. BCE trebuie să ţină cont şi de eficienţa planurilor fiscale pe care guvernele ţărilor europene le vor prezenta în toamnă", notează editorialistul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.