Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BCE intră tare și anunță o nouă explozie a inflației: Ar fi generată de politicieni!

Pinterest
inflatie

Politicile bugetare prea relaxate riscă să alimenteze inflaţia, într-un moment în care Banca Centrală Europeană luptă să o reducă, a afirmat vineri Francois Villeroy de Galhau, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, transmite Reuters.

Joi, Banca Centrală Europeană a decis o nouă majorare a dobânzii de referinţă, cea de a zecea majorare consecutivă, care a urcat costul creditului la cel mai ridicat nivel din istoria instituţiei, dar a semnalat că a ajuns probabil la sfârşitul ciclului său de înăsprire a politicii monetare.

"Rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 4,50%, 4,75% şi, respectiv, 4,00% începând cu data de 20 septembrie 2023", se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE.

Vorbind la o conferinţă pe teme financiare, Francois Villeroy de Galhau, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Franţei, nu a dorit să comenteze decizia BCE, dar a cerut guvernelor să nu complice misiunea BCE, care încearcă să readucă inflaţia la ţinta sa de 2% până în 2025.

"Guvernele trebuie să evite orientările prea expansioniste, care ar alimenta suplimentar inflaţia. Prin urmare, trebuie să avem o abordare a politicii monetare şi fiscale mai coordonată şi realiniată", a declarat Villeroy.

Planificata reformă a regulilor fiscale din UE - Pactul de stabilitate şi de creştere - ar fi un pas binevenit în această direcţie, a explicat oficialul BCE.

Statele membre UE vor să ajungă un acord privind noile reguli fiscale anul acesta, Dar Germania se opune unor modificări pe care alte guverne le consideră necesare pentru a avea mai multă flexibilitate.

În martie, Comisia Europeană a recomandat statelor membre să îşi pregătească bugetele pentru 2024, având în vedere readucerea deficitelor sub 3% din PIB "pe termen mediu", investind în acelaşi timp în creştere verde şi digitală.

Aşa cum a anunţat încă de la finele anului trecut, clauza derogatorie generală din Pactul de stabilitate şi de creştere, care prevede, în cazul unei recesiuni economice grave, o abatere temporară de la cerinţele bugetare care se aplică în mod normal, va fi dezactivată la sfârşitul anului 2023. Ieşirea din perioada în care a fost în vigoare clauza derogatorie generală va duce la reluarea recomandărilor specifice fiecărei ţări privind politica bugetară, care sunt cuantificate şi diferenţiate în funcţie de provocările cu care se confruntă statele membre în ceea ce priveşte datoria publică.

Reglementările sunt revizuite pentru a le adapta la noile realităţi ale datoriei publice ridicate şi ale necesităţilor majore de investiţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.