Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BCE: 'Riscurile la adresa creșterii economice din zona euro sunt echilibrate'

facebook.com
euro absorbtie

Banca Centrală Europeană (BCE) este aproape de a anunța că riscurile la adresa creșterii economice sunt echilibrate, o abandonare a poziției sale îndeobște mai pesimiste, a afirmat luni Yves Mersch, membru al Comitetului executiv al BCE, transmite Reuters.

"Dacă redresarea economiei zonei euro și evoluția inflației vor fi în linie cu prognozele BCE, discuția privind normalizarea politicii monetare devine justificată în viitor. Orice astfel de discuție ar trebui să aibă loc, desigur, într-o manieră adecvat de prudentă, structurată și ordonată", a declarat Mersch la o conferință desfășurată în Tokyo.

Consiliul guvernatorilor BCE este convins de necesitatea continuării politicii monetare relaxate, fără devieri de la anunțatele măsuri, a căror implementare este așteptată, a adăugat oficialul BCE, anunță Agerpres.

Citește și: Previziuni DURE despre impozitul pe gospodărie: Familii executate SILIT și găuri în buget

Totuși, BCE trebuie să examineze modul în care funcționează diversele sale măsuri de politică monetară într-un mediu în care perspectivele de creștere sunt mai echilibrate, susține Yves Mersch.

Un studiu publicat săptămâna trecută de compania de analiză financiară Markit arată că activitatea economică în zona euro a înregistrat în aprilie cel mai semnificativ avans din ultimii șase ani.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie și sectorul serviciilor, a urcat în aprilie la 56,8 puncte, de la 56,4 de puncte luna precedentă, potrivit unei estimări a companiei Markit, cu sediul la Londra. Este cel mai ridicat nivel din 2011.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

"Datele încurajatoare din acest studiu vor majora probabil estimările privind avansul zonei euro în 2017 și ar putea duce la o înăsprire a politicii monetare a BCE", a apreciat Chris Williamson, economist șef al IHS Markit.

Acesta se așteaptă ca PIB-ul zonei euro să înregistreze în trimestrul doi din acest an un avans de aproximativ 0,7%, față de o expansiune de 0,5% în precedentele trei luni și în trimestrul patru din 2016.

În zona euro, politica monetară relaxată și o atenuare a politicii fiscale vor sprijini un avans al economiei de 1,6% în 2017 și în 2018, a estimat recent Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).

Și președintele BCE, Mario Draghi, declara recent că instituția cu sediul la Frankfurt trebuie să mențină un grad substanțial de relaxare a politicii monetare, în pofida relansării economiei zonei euro. "Ultimele date disponibile confirmă că relansarea ciclică a economiei zonei euro este din ce în ce mai solidă și că riscurile s-au diminuat", a afirmat Mario Draghi, adăugând că există semne care arată o creștere a prețurilor în zona euro, dar acestea nu sunt suficiente pentru ca BCE să își modifice politica monetară.

Anterior, Consiliul guvernatorilor BCE și-a reafirmat decizia de a continua să achiziționeze lunar obligațiuni în valoare de 60 de miliarde de euro. În plus, Consiliul guvernatorilor a menținut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.