Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BCE va folosi metode mai dure pentru a determina creditorii să pună deoparte bani pentru a acoperi pierderile provocate de împrumuturile neperformante

BCE

Banca Centrală Europeană este pregătită să folosească "metode mai dure" pentru a determina creditorii să pună deoparte bani pentru a acoperi pierderile provocate de împrumuturile neperformante şi pentru a reduce nivelul general al datoriilor toxice, rezultate în urma pandemiei de coronavirus (COVID-19), a avertizat miercuri Andrea Enria, preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Oficialul a explicat că doar 21 dintre cele 113 bănci supervizate direct de BCE ar putea estima nivelul creditelor neperformante pe care le-ar avea până la finalul lui 2021 şi încă sunt în întârziere cu pregătirile pentru aşteptata lor creştere.

"Nu vom lua în considerare stimulente, ci mai degrabă sancţiuni în acest caz", a afirmat preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul Băncii Centrale Europene, într-un interviu acordat publicaţiei germane Boersen-Zeitung.

Citește și: Război deschis în PNL: 'Din toții așii noului Guvern, nu am tras niciunul!'

"Punem presiuni pe bănci să-şi reducă nivelul creditelor neperformante. Le cerem să ne transmită ţinte realiste privind reducerea împrumuturilor neperformante. Printre măsurile necesare se află folosirea băncilor de rebuturi înfiinţate de autorităţile naţionale pentru a scăpa de împrumuturile problematice", a explicat Enria.

Conform unui recent raport al Băncii Centrale Europene, stocul de credite neperformante s-a situat la 503 miliarde de euro în trimestrul doi din 2020, aproape de nivelul de 501 miliarde de euro în urmă cu trei luni, cel mai probabil ca efect al garanţiilor de stat şi moratoriilor care au ajutat băncile să păstreze clasificarea creditelor ca performante.

Un studiu recent elaborat de firma de consultanţă Deloitte arată că din creditele neperformante în valoare de peste 450 miliarde de euro vândute în Europa între 2014 şi 2019 aproape jumătate au fost achiziţionate de doar patru investitori: Cerberus, Blackstone, Lone Star şi Goldman Sachs.

În general, băncile revând creditele neperformante la un preţ inferior valorii nominale, în ideea de a-şi elibera bilanţurile şi a dispune de marja de manevră necesară pentru a acorda noi credite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.