Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BCR priveşte cu scepticism execuţia bugetară pe 2015

bcr

Analiştii BCR nu elimina posibilitatea creşterii altor impozite în România în acest an în afara celui pe venit si privesc cu scepticism execuţia bugetara şi capacitatea ţarii de a atinge ţinta de deficit structural asumata pentru acest an, de 1% din PIB, si de 1,8% pe cash.

"Deşi nu va exista o creştere a impozitului pe venit în acest an, nu excludem aceasta posibilitate pentru anii urmatorii. În plus, nu eliminam posibilitatea creşterii altor impozite pe parcusul acestui an, vazând cât de optimista este partea de venituri a bugetului", se arata într-un raport al BCR, citat de Mediafax.

Analistii BCR ramân sceptici cu privire la execuţia bugetara din acest an, având în vedere o serie de puncte slabe care au marcat evoluţiile recente, cum ar fi colectare redusa a veniturilor, evaziunea fiscala de amploare, mediul fiscal volatil, absorbţia slaba a fondurilor europene, reformele mult întârziate din sanatate, educaţie sau pensii, lipsa progresului în eficientizarea companiilor problema.

Consiliul Fiscal, singurul organism independent care emite opinii expert cu privire la bugetul de stat şi execuţia bugetara, arata ca veniturile aferente anului 2015 sunt supraevaluate cu 0,6% din PIB, adica 4,2 miliarde lei. În schimb, cheltuielile sunt subdimensionate cu circa 0,7% din PIB (sau 4,9 miliarde lei), noteaza economistii BCR.

Exista un numar de elemente în actualul buget care nu se coreleaza destul de bine sau nu sunt destul de transparente pentru crea certitudinea ca într-adevar acest buget este realizabil, considera analistii bancii.

Analistii BCR apreciaza ca "partea descriptiva a bugetului pe 2015 este în general o copie fidela a celui anterior, fiind o colecţie de cifre şi ţinte generale, însa lipsindu-i elementele de detaliu care sa-l faca mai digerabil" si subliniaza ca bugetul fundamenteaza consolidarea fiscala în mare masura pe scaderea cheltuielilor de personal şi a celor cu bunurile şi serviciile.

"Privim cu multa precauţie modul în care guvernul intenţioneaza sa continue consolidarea fiscala - ceruta de Comisia Europeana - concomitent cu creşterea volumului investiţiilor, atât timp cât colectarea veniturilor la buget ramâne sub 32% din PIB", se mentioneaza în raportul BCR.

Economistii BCR considera ca principalul risc al executiei bugetare este acela de a limita creşterea deficitului bugetar prin sacrificarea, la fel ca şi în 2014, a investiţiilor publice.

Guvernul intenţioneaza sa creasca investiţiile cu nu mai puţin de 24% în acest an, dupa ce mai multe proiecte de infrastructura au fost oprite în 2014.

"O lista lunga de obiective, cerinţe şi un tabel cu 25 de proiecte de infrastructura de implementat au fost prezentate, dar, la fel ca şi alta data, nu au fost precizate cifre şi termene de realizare concrete", se arata în raport.
BCR estimeaza ca economia României va creste cu 2,2% în acest an si cu 2,7% anul viitor.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.