Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Beata Szydlo califică drept 'arogante' declaraţiile lui Macron după refuzul ei în chestiunea lucrătorilor detaşaţi

www.euractiv.com
Beata Szydlo

Premierul polonez Beata Szydlo a calificat vineri drept 'arogante' comentariile preşedintelui francez Emmanuel Macron despre autoizolarea Poloniei, venite în contextul refuzului acestei ţări de a accepta revizuirea directivei europene privind lucrătorii detaşaţi, şi le-a pus pe seama lipsei de experienţă politică a noului lider de la Palatul Elysee, relatează agenţiile Reuters şi AFP. 'Îi recomand preşedintelui să fie mai conciliant (...) Comentariile sale arogante sunt probabil rezultatul lipsei de experienţă', a menţionat şefa executivului de la Varşovia într-o declaraţie transmisă presei. 'Îl sfătuiesc pe preşedinte să se concentreze pe problemele ţării sale, probabil va reuşi să obţină aceleaşi rezultate economice şi acelaşi nivel de securitate pentru cetăţenii (francezi) precum cele garantate de Polonia', a mai notat Beata Szydlo în declaraţie.

Ea a adăugat că Macron, care a acuzat guvernul conservator polonez că nu respectă valorile europene, 'nu va decide viitorul Europei', viitor ce va fi modelat în opinia premierului polonez de membrii blocului comunitar. Într-o declaraţie la finalul întrevederii de vineri cu omologul său bulgar Rumen Radev, preşedintele Emmanuel Macron a spus că Polonia a decis să se izoleze în Europa şi să meargă împotriva acesteia într-o serie de dosare ale Uniunii Europene.

El a subliniat în acest context refuzul reafirmat joi de şefa guvernului polonez de a accepta revizuirea directivei europene privind lucrătorii detaşaţi, pentru care preşedintele francez a încercat să obţină sprijin în turneu său est-european ce a cuprins şi România. În declaraţia dată la Varna, Macron a calificat acest refuz drept o 'nouă eroare'. 'Poporul polonez merită mai mult decât atât şi primului-ministru (Beata Szydlo - n.r) îi va fi greu să-i explice că este bine ca polonezii să fie prost plătiţi', a spus preşedintele francez. Relaţiile dintre Franţa şi Polonia au cunoscut un regres după ce guvernul de la Varşovia a anulat anul trecut un contract pentru achiziţia unor elicoptere militare Airbus, decizie care l-a determinat atunci pe preşedintele Francois Hollande să-şi anuleze o vizită în Polonia, conform Agerpres.

Pe de altă parte, de când conservatorii formaţiunii Dreptate şi Justiţie (PiS) au câştigat alegerile legislative din octombrie 2014, autorităţile de la Varşovia se află într-un conflict permanent cu Comisia Europeană, din cauza unor măsuri care în opinia oficialilor de la Bruxelles pot afecta în special libertatea presei şi separaţia puterilor în stat, precum şi ca urmare a deciziei Poloniei de a respinge politica UE privind redistribuirea migranţilor între statele membre.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.