Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Beijingul îl compară pe Mike Pompeo cu o călugăriță, după noile sancțiuni impuse de SUA

pbs
Mike Pompeo

Beijingul l-a comparat luni pe secretarul de stat american Mike Pompeo cu o călugăriţă (o specie de insecte din ordinul Mantidae, în care femela îşi devorează partenerul în timpul împerecherii - n.r.), după ce SUA au introdus noi sancţiuni la adresa unor responsabili chinezi sau hongkongonezi în urma unui raid împotriva unor militanţi pro-democraţie de pe teritoriul semiautonom, informează AFP, potrivit AGERPRES.

CITEŞTE ŞI: SONDAJ CURS - Opţiunile electorale la o lună după alegeri: Entuziasmul AUR scade, PSD se menţine pe primul loc

În timpul ultimelor sale zile la conducerea diplomaţiei americane, Mike Pompeo, care nu pierde niciodată ocazia de a denunţa China, a luat noi măsuri împotriva Beijingului.

Vineri, SUA au impus sancţiuni împotriva a şase responsabili chinezi şi hongkongonezi, printre care singurul reprezentant al fostei colonii britanice din cadrul comitetului permanent al parlamentului chinez. Washingtonul a luat această măsură ca răspuns la recenta arestare a 55 de militanţi şi foşti parlamentari pro-democraţie, în baza legii privind securitatea naţională.

"Evoluţia Hong Kong-ului, care a trecut de la haos la stabilitate, este ireversibilă", a afirmat luni Biroul de la Beijing pentru problemele Hong Kong-ului şi Macao. "Persoane ca Pompeo nu sunt nimic altceva decât nişte călugăriţe ridicole care încearcă în zadar să blocheze cursul istoriei", adaugă Biroul.

Metafora face referire la o expresie chineză - care se traduce prin "să nu fi precum călugăriţa care încearcă să oprească o caleaşcă proptindu-se pe picioarele din spate" - şi se foloseşte la adresa cuiva care îşi supraestimează forţele.

Calificând sancţiunile americane drept "şiretlic politic" folosit "când toate celelalte şiretlicuri sunt epuizate", Biroul i-a cerut lui Pompeo "să pună punct spectacolului", făcând referire la încheierea, miercuri, a Administraţiei preşedintelui Donald Trump.

Sâmbătă, executivul hongkongonez a criticat aceste sancţiuni "nesimţite, neruşinate şi demne de dispreţ", exprimându-şi "cea mai mare furie" şi denunţând aceste "măsuri coercitive" care reprezintă ultima tentativă a Washingtonului de a se amesteca în problemele interne ale Chinei.

Hong Kong a fost zguduit în 2019 timp de şapte luni de imense şi adesea violente manifestaţii în favoarea democraţiei. China a pus capăt mişcării inclusiv impunând anul trecut acestui centru financiar o draconică lege asupra securităţii naţionale, notează AFP. Cel puţin 90 de persoane au fost arestate în virtutea acestei legislaţii, în timp ce numeroase alte persoane au fost acuzate că au participat la manifestaţii sau că au promovat democraţia.

SUA au mai impus sancţiuni împotriva a 11 lideri hongkongonezi, printre care şefa executivului Carrie Lam.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.