Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Beijingul instalează radare în Marea Chinei de Sud (centru de studii american)

Senkaku Diaoyu Tiaoyu Islands

Beijingul instalează echipamente radar pe insule aflate în dispută în Marea Chinei de Sud, a atras atenţia un centru de studii american, noile dispozitive putând "îmbunătăţi în mod exponenţial" capacităţile de supraveghere ale ţării în această regiune strategică, potrivit unor analişti, relatează AFP. 

Imagini din satelit cu Reciful Cuarteron (Huayang în chineză) situat în Arhipelagul Spratley şi publicate de Centrul de Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS) arată aparent un radar de înaltă frecvenţă, un far, un buncăr subteran, o platformă pentru elicoptere şi echipamente de telecomunicaţii. 

Alte imagini din recife din apropiere (Gaven, Hughes, Johnson South) sunt prezentate ca arătând instalaţii similare. 

Aceste fotografii au fost făcute publice la o săptămână după ce Beijingul a declarat că 'desfăşoară arme' de 'mai mulţi ani' pe alte insule disputate din Marea Chinei de Sud, în Arhipelagul Paracels situat mai la nord. 

Secretarul de stat american John Kerry a denunţat atunci 'militarizarea' desfăşurată de China în regiune. 

Beijingul revendică aproape întreaga Mare a Chinei de Sud, prin care trec o treime din transporturile mondiale de petrol. 

Această poziţie deranjează state precum Vietnam, Filipine, Malaezia şi Taiwan, care au revendicări asupra a diverse părţi din zonă. 

O dată cu noile instalaţii, Beijingul "îşi va îmbunătăţi în mod exponenţial" capacitatea de supraveghere, susţine Euan Graham, din partea centrului de cercetare australian Lowy Institute.

Washingtonul, care pledează pentru 'libertatea de navigare', a trimis în mai multe rânduri nave de război în proximitatea insulelor controlate de către China, stârnind o reacţie de dezaprobare din partea Beijingului. 

De acum "va fi mai dificil pentru SUA şi alte forţe navale şi aeriene din regiune să se deplaseze (...) fără a fi reperate", subliniază Graham. 

Obiectivul Chinei este să determine Washingtonul "să se gândească de două ori înainte de a naviga sau de a survola zona", a declarat pentru AFP Jean-Pierre Cabestan, de la Universitatea Baptistă din Hong Kong. 

Întrebat în legătură cu acest subiect, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a afirmat marţi dreptul Chinei de a asigura o "desfăşurare necesară şi limitată de dispozitive de apărare", întrebându-se dacă Washingtonul, sub pretextul 'libertăţii de navigare', nu vizează de fapt 'o hegemonie absolută' pe mare. 

Hua Chunying a declarat luni că se aşteaptă "la un schimb de opinii aprofundat" asupra acestei chestiuni între John Kerry şi omologul său chinez Wang Yi, care începe marţi o vizită în SUA.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.