Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Beijingul sprijină ancheta penală împotriva 'autorilor violenţelor' din Hong Kong

afp
protest hong kong

Guvernul central chinez a condamnat ferm marţi ocuparea cu o zi înainte a parlamentului din Hong Kong de către protestatari şi a declarat că sprijină ancheta autorităţilor locale de a stabili responsabilităţile "autorilor violenţelor".

"Aceste acte grave şi ilegale calcă în picioare statul de drept în Hong Kong, compromit ordinea socială în Hong Kong şi subminează interesele fundamentale ale Hong Kong-ului", a declarat un purtător de cuvânt al Biroului de afaceri în Hong Kong şi Macao, citat de France Presse.

"Ne exprimăm cea mai energică condamnare", a subliniat el într-un comunicat postat pe internet.

Criza ce zguduie Hong Kong-ul de mai multe săptămâni din cauza unui controversat proiect de lege ce permite extrădările în China continentală a atins un nou nivel luni, în ziua aniversării retrocedării fostei colonii britanice către China în 1997.

Mânia celor mai radicali protestatari a luat o întorsătură nemaivăzută, când grupuri de manifestanţi, majoritatea tineri, au pătruns în Consiliul Legislativ (LegCo) - parlamentul local.

În parlament, protestatarii au desfăşurat steagul din perioada colonială britanică, au smuls portretele liderilor din Hong Kong şi au devastat clădirea.

Forţele speciale de poliţie au reluat controlul asupra LegCo la scurt timp după miezul nopţii.

"Guvernul central sprijină ferm ancheta autorităţilor (din Hong Kong) de a stabili răspunderea penală a autorilor violenţelor", a declarat Beijingul în comunicatul său.

Biroul de afaceri în Hong Kong şi Macao a cerut de asemenea "restabilirea ordinii sociale normale cât mai rapid posibil".

Aceste evenimente violente reprezintă o provocare pentru preşedintele chinez Xi Jinping, care pentru moment a lăsat-o pe şefa guvernului din Hong Kong, Carrie Lam, să se ocupe singură de criza politică, notează AFP.

În noaptea de luni spre marţi, Carrie Lam a condamnat invadarea "extrem de violentă" a parlamentului, citând acte "bulversante şi şocante".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.