Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Beligeranții din Sudan permit accesul ajutorului umanitar și negociază un armistițiu temporar

AP / Marwan Ali
sudan

Părțile implicate în conflictul din Sudan au semnat joi seară un acord pentru a permite accesul ajutorului umanitar, negocierile continuând pentru a ajunge la un armistiţiu temporar, potrivit unor responsabili americani, scrie AFP, citat de Agerpres.

Reprezentanţi ai armatei şi paramilitarilor, care se confruntă de aproape o lună, au semnat la Jeddah, în Arabia Saudită, această "declaraţie de angajament de a proteja civilii din Sudan", a precizat o responsabilă americană care a participat la discuţii.

Cele două părţi se angajează să lase să intre ajutorul umanitar, să autorizeze restabilirea energiei electrice, apei şi a altor servicii de bază, să retragă forţele de securitate din spitale, precum şi să organizeze o "înmormântare demnă" morţilor.

Negocieri sunt în desfăşurare pentru a obţine un nou armistiţiu temporar care să permită fluxul ajutorului, cu o propunere vizând încetarea luptelor timp de zece zile, a declarat responsabila americană, sub protecţia anonimatului.

"Acesta nu este o încetare a focului. Este o recunoaştere a obligaţiilor lor în temeiul dreptului internaţional umanitar", în special în ceea ce priveşte civilii, a adăugat sursa.

Washingtonul speră că semnarea acordului va crea o "dinamică" putând duce la transportul ajutorului umanitar

Dar armata şi paramilitarii "nu au ajuns încă acolo", a subliniat responsabila americană.

Armata generalului Abdel Fattah al-Burhan şi paramilitarii din cadrul Forţelor de susţinere rapidă (FSR) conduşi de generalul Mohamed Hamdan Daglo au trimis sâmbătă negociatori în Arabia Saudită pentru "pre-discuţii" strict "tehnice" asupra unor coridoare securizate pentru ajutor umanitar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.